Az MNV Zrt. Országos Vagyongazdálkodási Roadshow-t indít annak érdekében, hogy a képviselő-testületek tisztán lássák az ingyenesen tulajdonba adható ingatlanok és ingóságok kérvényezésének folyamatát. Az elmúlt 3 évben ingyenesen átadott vagy átadható ingatlanok értéke év végére megközelítheti a 30 milliárd forintot.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a vagyonpolitikában bekövetkezett szemléletváltás eredményeit ismertetve kiemelte többek között az állam tulajdonosi pozíciójának megerősítését a stratégiai ágazatokban, a nagyszabású rekonstrukciós projekteket, a PPP-szerződések megszüntetését és az állami ingatlanok térítésmentes önkormányzati tulajdonba adását. Az elmúlt két és fél évben megközelítőleg 21 milliárd forint értékben kerültek ingyenesen ingatlanok és ingóságok az önkormányzatokhoz, nagyságrendileg további 8 milliárd forint értékű vagyonelemről az év második felében születik döntés – mondta el a tárcavezető a roadshow bejelentő sajtótájékoztatóján.

A rendezvénysorozat októberben indul, és 19 megyében állomásozik majd. Az egyes városokban az MNV Zrt. a vállalat munkájáról, céljairól, valamint az ingatlanok és ingóságok ingyenes tulajdonba adásának eljárásrendjéről tájékoztatja a helyi képviselőket. Az önkormányzatok emellett információt kaphatnak az őket érintő aktualitásokról, többek között a műemléki felújításokról is. A roadshow keretin belül lehetőségük nyílik, hogy a kihelyezett ügyfélszolgálatokon jelezzék felmerülő kérdéseiket. Az október 4-én induló rendezvénysorozat állomásain előadást tart az MNV Zrt. vezetősége, a megyei kormányhivatalok kormánymegbízottai, valamint a társaság regionális területi irodáinak a vezetői.

Kiemelten fontos személyesen is tájékoztatnunk az önkormányzatokat, hiszen az ingyenes tulajdonba adás mellett még számtalan egyéb területen kell szorosan együttműködnünk az önkormányzatokkal – tájékoztatott Márton Péter, az MNV Zrt. vezérigazgatója. Beszédében hangsúlyozta: az MNV Zrt. igazgatósága napokon belül dönthet újabb 3 milliárd forint összértékű vagyonelem ingyenes tulajdonba adásáról. Ennek egy része, – megközelítőleg 1, 5 milliárd forint összértéken – a 2013. harmadik negyedévi ingyenes tulajdonba adásról szóló igazgatósági döntésben szereplő vagyonelemekből áll, másik része – szintén 1, 5 milliárd forint értékben – a MÁV Zrt. és a magyar állam közötti vagyonrendezésben érintett egyes ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba adására vonatkozik. Az igazgatósági döntésekkel kapcsolatban 2014 elején várható kormánydöntés és a szerződések megkötése. Az idei év végén előreláthatólag további 5 milliárd forint értékű vagyonelem ingyenes tulajdonba adásáról dönthet az MNV Zrt. igazgatósága – tette hozzá Márton Péter.

 

Forrás:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Kommunikációs Főosztály