A klub 95 százalékos uniós támogatás mellett összesen 52,5 millió forintból újult meg. A megnyitón a polgármester úgy fogalmazott, gyönyörű bokréta a színvonalasan megszépített intézmény a faltól falig megújult Királyhegyesi utcán. Ismeretes, az utca uniós és hazai támogatásból új kerékpárutat, aszfaltozást és csapadékvíz-csatornát kapott.

Az Idősek Klubja a szépkorúak fizikai, pszichés ellátást segíti, valamint szociális gondozást és szabadidős foglalkozásokat is biztosít. A klubban, családias légkörben – a családi támogató háttérrel együttesen – élhetik meg a makóiak az idős kor örömeit. A klub működésének célja, hogy az ellátási területén minél több rászoruló személy magas színvonalú szociális ellátását biztosítani tudja. Működésében kiemelt fontosságú szempont, hogy az ellátási területén élők szociális helyzetét javítani tudja és képes legyen családias légkört kialakítani. A Királyhegyesi utcában 24. szám alatt lévő, a múlt század elején épített épület felújítása, korszerűsítése indokolt volt, hiszen kihasználtsága folyamatos.

A klubot 30, többnyire egyedülálló, az önálló élethez kis támogatásra szoruló idős látogatja rendszeresen, kihasználtsága száz százalékos. Az ide járóknak segítenek a hivatalos ügyek intézésében, egészségügyi és mentális problémáik megoldásában, emellett igényeik szerint étkezhetnek, tisztálkodhatnak is itt. Mindebben két gondozónőre számíthatnak – egyikük mentálhigiénés szakember, a másik ápoló. A klub, amelyben élénk közösségi élet is folyik, hétfőtől péntekig reggel 8-tól délután 4-ig van nyitva.

A Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése pályázati felhívásra beadott és nyertes projektünk keretében az Egyesített Népjóléti Intézmény feladatellátásához kapcsolódó Királyhegyesi utca 24. szám alatt lévő I. számú Idősek Klubját újítottuk fel 52,5 millió forintos uniós támogatásból 95 százalékos támogatással. A munkák során az épület korszerűsítését, modernizációját, valamint napkollektor felszerelését, üzembe helyezését, és a szolgáltatás fejlesztéséhez szükséges eszközök beszerzését végeztük el.

A kivitelezési munkákat, mint a közbeszerzési eljáráson legjobb ajánlatot adó cég a Mestermű Építő és Szerelő Kft. végezte el nettó 35 millió 250 ezer forint nettó vállalkozó díj (bruttó 44,8 millió forint) ellenében. Az erről szóló szerződést a felek idén februárban írták alá. Az épület felújítása 295 négyzetméteren valósult meg.

Az épületet a kivitelezés során akadálymentesítették, a nehezen mozgó klubtagoknak könnyen elérhető mosdót és fürdőszobát alakítottak ki. A mosókonyha kialakítása a klubtagok személyes higiénéjének megteremtését is segíti.

A korszerű technikai eszközökkel felszerelt iroda a gondozó személyzet munkáját segíti. Ugyancsak segítség a személyre szabott ápolás körülményeinek megteremtésében a gondozónői szoba. A klub családias hangulatú bútorokat is kapott, míg konyhája a HACCP szabványainak is megfelel. A kialakított terasz pedig a jó időben nyújt kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget.

Forrás: mako.hu