A közel 120 érdeklődőt Dr. Tárkány-Szűcs Babett, a törvényszék megbízott elnöke fogadta, majd a törvényszéki séta keretében a látogatók megtekinthették a Szegedi Törvényszék épületét, bepillantást nyerhettek a bírói folyosóra, a kollégiumi terembe, valamint a törvényszék elnöki irodájába is. A séta során az érdeklődők megismerhették a bíróvá válás folyamatát, azon belül is különös hangsúlyt helyezve a fogalmazóvá válás folyamatára, a fogalmazóképzés menetére. Betekintést nyerhettek továbbá egy tárgyalóterembe is, ahol a polgári és büntető eljárások lényegi elemeit mutatták be számukra.

A bírósági könyvtár állományát, így többek között a bíróság birtokában lévő régi könyveket, Harmados Mária könyvtáros tisztviselő mutatta be a látogatóknak, akik Werbőczy Tripartitumának 1894-es kiadását is megtekinthették.

A programsorozat második részeként a törvényszék díszterme adott otthont annak az előadássorozatnak, amelynek keretében a különböző jogágak jeles képviselőitől hallathattak előadásokat a jelenlévők.  Így: Dr. Komáromi Zoltántól, a Szegedi Törvényszék tanácselnökétől a bírósági szervezetrendszerről, Dr. Joó Attilától a Szegedi Törvényszék büntető kollégiumvezetőjétől a halálbüntetés megítéléséről, Dr. Vida-Sós Tündétől a Szegedi Járásbíróság bírájától az adatvédelem jelentőségéről, Dr. Cséffán Józseftől, az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium vezetőjétől, a jogtudományi és a bírói gyakorlat kölcsönhatása a munkajog területén, végül Kardosné dr. Csorba Ágnes a Szegedi járásbíróság csoportvezető bírája a devizahitelekkel kapcsolatos perek jellemzőit mutatta be. A rendezvény végén az elhangzottakról jogi kvízt tölthettek ki az érdeklődők, amelyért apró tárgynyereményben részesültek.

A Szegedi Törvényszék a példaértékűen sikeresnek minősíthető rendezvény tapasztalatain felbuzdulva a jövő évben is csatlakozni kíván a Kutatók éjszakája programsorozathoz. A sikeres rendezvényt követően 21 órakor zárták a törvényszék kapuit.

Forrás:

dr. Telegdy Gergely

sajtótitkár