Ez a felkészítés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megyei felügyelőségek minden járási székhelyen tájékoztatókat tartanak a munkatársaknak, többek között a rezsicsökkentéssel, a szabályos számlaképpel összefüggő ismeretekről. Így nem csak a felügyelőség munkatársai, hanem a járási hivatalok ügyintézői is segítséget tudnak nyújtani a legfontosabb fogyasztóvédelmi szabályok ismertetésében. A két megyejogú városban, Szegeden és Hódmezővásárhelyen már júniusban megtörtént a tájékoztatás, a következő két hétben a megye öt városában folytatódik a Fogyasztóvédelmi Napok rendezvénysorozata.


Az NFH számára az idei esztendő kiemelt témája a rezsicsökkentéssel kapcsolatos ellenőrzés. Az országos hatósághoz és a megyei felügyelőségekhez is a korábbi években megszokottnál jóval nagyobb számban érkeztek olyan megkeresések, amelyek a számlák tartalmával, a számlaképpel, illetve konkrétan a rezsicsökkentés feltételezett elmaradásával voltak összefüggésben. A fokozott érdeklődés indokolja, hogy minél több lehetőség álljon rendelkezésre, ahol a fogyasztók észrevételeit, megkereséseit és panaszait meg lehet válaszolni. A Járási Fogyasztóvédelmi Nap programján minden helyszínen a járási hivatalok munkatársai, az illetékességi területükön működő kereskedelmi és iparkamarák képviselői, illetve helyi vállalkozások képviselői, és fogyasztók vesznek részt.

  • Október 1-én, kedden 10 órától a Makói Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltségén (Makó, Deák F. u. 6.),
  • október 3-án, csütörtökön 10 órától, a Kisteleki Járási Hivatal szervezésében a Klebelsberg Művelődési Központban (Kistelek, Petőfi u. 7-9.)
  • október 9-én, szerdán 10 órától a Szentesi Járási Hivatal épületében (Szentes, Kossuth tér 6.) az önkormányzati kistanácskozó teremben, és
  • október 10-én, csütörtökön 14 órától a Csongrádi Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltségén (Csongrád, Kis-Tisza u. 4.) lesz Járási Fogyasztóvédelmi Nap.

A zárórendezvényt október 17-én 14 órától a Mórahalmi Járási Hivatal szervezi az Aranyszöm Rendezvényházban.

A Járási Fogyasztóvédelmi Napokon minden helyszínen az alábbi előadások hangzanak el:

1.    A rezsicsökkentésre vonatkozó ellenőrzések tapasztalatai
Előadó: dr. Radnóti Zoltán vezető-főtanácsos


2.      A közszolgáltatásokkal kapcsolatos hatáskörváltozások
Előadó: dr. Papdi Andrea főtanácsos


3.      A hírközlési szolgáltatókkal összefüggő leggyakoribb panaszok, az hatósági segítségnyújtás lehetőségei és keretei
Előadó: dr. Tombáczné dr. Gazsó Éva főosztályvezető helyettes


4.      A minőségi kifogások intézésére és a fogyasztói jogérvényesítésre
vonatkozó legfontosabb szabályok
Előadó: Nagy Hajnalka főtanácsos

 

Forrás:

Varga Márta

kommunikációs vezető