Bernie Ecclestone nem is olyan régen egy interjúban leszögezte, hogy mindenképpen szeretné, ha a jövő évi rajtrácson is lenne legalább egy brazil pilóta, hiszen 1969 óta a dél-amerikai nemzet mindig képviseltette magát az autósportok csúcskategóriájában.

Eddig úgy tűnt, hogy Felipe Massa lehet az egyetlen megmentő, aki úgy tűnik, hogy beférhet az egyik Lotusba, de ha nem csak a topcsapatokat vesszük számításba, akkor a Williams, Force India, Sauber hármasból is kikerülhet a vörösöktől búcsúzó brazil leendő istállója.

Néhány nappal ezelőtt azonban egy újabb versenyző jelentkezett be Brazíliából, még hozzá a 322 futamot megjárt veterán Rubens Barrichello, aki 2011-ben picit sunnyogva a Williams versenyzőjeként akasztotta szögre a sisakot.

A német Auto Motor und Sport információ szerint Barrichello a Sauber vezetőségével már fel is vette a kapcsolatot. A svájciaknál a helyzet a következőképpen fest: Nico Hülkenberg egészen biztosan távozik a szezon végén a bizonytalan anyagi helyzet és a vártnál jóval halkabban muzsikáló teljesítmény miatt, a másik versenygépet kormányzó Esteban Gutierrez helye pedig szintén nem biztos, már csak azért sem, mert Hülkenberg helyére a fiatal orosz Szergej Szirotkin érkezik, aki egy nagyobb zsák pénzt is hoz a csapathoz – utóbbi feltétele a számára biztosított verseny lehetőség is. Szirotkin és Gutierrez pedig meglehetősen zöldfülű csapatot alkotnának így Barrichello tapasztalata jól jöhet a csapatnak. Mindemellett pedig a brazil tehetős szponzorokat is gyűjtött maga mellé, így egy kis pénzzel is megtámogatná a svájciakat.

Barrichello az elmúlt két évben az Indycarban és a Brazil Rúraautóbajnokságban próbált szerencsét és tartotta karban képességeit, saját állítása szerint így nem is kellene különösen sokat vergődnie azzal, hogy visszarázódjon a Forma-1-be: „Csak a nyakamnak lenne szüksége egy kisebb edzésre” – jelentette ki.

A brazil számításait azért még keresztbe húzhatják, ugyanis felmerült az idén autó nélkül maradt Vitaly Petrov neve is a Saubernél, bár valószínűbb, hogy az orosz nem honfitársa oldalán vághat bele a küzdelmekbe, hanem a Marussia csapatánál találhat szabad ülést.

Barrichello helyzetéveél kapcsolatban egy kis fűszerezés azért még akad, ugyanis a neves brazil Forma-1-es tudosító Livio Oricchio azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a legtöbb futamot teljesítő brazil már a 2013-as hazai versenyen is rajthoz állhat.

Szeri Csaba