– Ősszel a napsütéses órák száma csökken és ezzel együtt jön a csapadékosabb, hidegebb időjárás. A levegő páratartalma megnövekszik, amely befolyásolja bizonyos betegségek kialakulását, így nagyobb az esély a megfázásos megbetegedésekre – fejtette ki dr. Ávéd János.

A bélrendszeri megbetegedésekre utaló panaszok is megnövekednek, valamint a krónikus betegségekkel küszködők tünetei is megerősödhetnek. Az asztmásoknak is érdemes elővigyázatosnak lenniük, mert ebben az időszakban ők is könnyebben megfázhatnak.

Dr. Ávéd János azt is elmondta, a lábbelik hordására is nagyobb figyelmet kell fordítani, hisz újra előkerülnek a zárt cipők, amelyeket rendszeresen kell fertőtleníteni, hogy ezzel is megelőzzük a gombás fertőzések kialakulását. A zokni minőségére is ajánlott figyelni, a legjobb, ha cérnazoknit viselünk, illetve a harisnya is szintetikus anyagoktól mentes legyen.

Ősszel a reumatológiai betegségekre is hajlamosabbak az emberek, sűrűbben jelentkeznek derékfájások, főleg azoknál, akik a kertekben munkálkodnak.

A nyár végével stresszesebb időszak következik, hisz megkezdődik az óvoda és az iskola. A hosszú pihenés után nem könnyű visszarázódni a dolgos hétköznapokba, ezért az emberek hajlamosabbak depresszióba esni, illetve lelkületi ingadozások alakulhatnak ki. A mindszenti háziorvos kihangsúlyozta, mielőtt az emberek orvoshoz fordulnának, próbáljanak olyan családi programokat szervezni, amelyekkel visszaidézhetik a nyári élményeket.

A doktor végezetül arra is felhívta a figyelmet, hogy a lehűlésekkel a szív- és érrendszeri megbetegedések száma is megnövekszik, valamint a hőmérsékletingadozás miatt vérnyomásproblémák jelentkezhetnek.

 

Horváth Petra