A menet résztvevőinek először regisztrálniuk kellett, majd a felszerelés megmérése következett, ahol a mérlegnek legalább 10 kg-ot kellett mutatnia, igazodva a menet szabályzatához. A több száz összegyűlt katona, rendőr, civil alkalmazott 7 órakor vágott neki a 25 km-es túrának, amit két fríz lovon, korhű ruhában megjelent dán huszárok vezettek fel. A táv első része lakott területen keresztül kanyargott, amit a keményebb hegyi szakasz követett 4-5 kilométerenként frissítő pontokkal, valamint folyamatos egészségügyi biztosítással.


Szerencsére az időjárás kegyeibe fogadta a katonáinkat, mivel csodálatos őszi napsütésben teljesíthették a távot. Magyar részről összesen 19-en vágtak neki az útnak. Egy fő a prizreni táborból, négy fő Film City táborból és 14 fő a magyar KFOR-9 kontingens tagjaként Slim Lines táborból érkezett, kiegészülve 2 fő portugál katonával, akik a közös portugál-magyar zászlóalj tagjai.

A „Dán menet” nem verseny, a célja inkább a KFOR katonák közti kötelék erősítése, a napi feladatok alóli néhány órás kizökkenés lehetősége és alkalom a részt vevőknek fizikai állóképességük tesztelésére. Mindezek ellenére az előző menet leggyorsabb tagjának ideje minden indulás előtt elhangzik. Ezen a napon a leggyorsabb idő 2 óra 48 perc volt. A legjobb magyar időt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonája, Szabó Zoltán szakaszvezető érte el, aki 3 óra 18 perc alatt futotta végig a távot a 10 kg-os teherrel.

A célnál a beérkezőket a KTM zászlóalj magyar parancsnok helyettese várta, aki mindenkinek gratulált a táv sikeres teljesítéséhez. Mivel az összes magyar részt vevő a 6 órás szintidő alatt teljesítette a menetet, így teljesítményükkel kiérdemelték a „Dancon March 2013 Kosovo” medált és a hozzá járó oklevelet.

A „Dancon March” története 1972-ig nyúlik vissza, és először Cipruson rendezték meg. Azóta minden műveleti területen, ahol dán katonák szolgálnak, megrendezik azt, így többek között Irakban és Afganisztánban is megtartják a világhírű menetet.

 

Forrás/Fotó: Papp Béla főhadnagy