Hódmezővásárhelyen, a Klauzál Gábor Általános Iskolában szeptember 30-án tanóra keretében bűnmegelőzési előadást tartottak. A rendezvény a „Lépcsőről lépcsőre” című pályázat keretében jött létre és a projekt négy konzorciumi partnerének intézményeiből a Klauzál Gábor Általános Iskolából, a HISZK Corvin Mátyás Tagintézményéből, az Exner Leó Óvodából és a Komutza Flóra Általános Iskolából érkeztek diákok, illetve szülők.  Dr. Hajdúné Csakajda Ildikó, a pályázat szakmai vezetője elmondta, a cél, hogy segítsék a tanulók intézmények közötti átmenetét, mint például az általános iskolából a középiskolába való felkerülést, illetve a beilleszkedést.

A bűnmegelőzési előadást Gesztelyi Tamás gyógypedagógus, mentálhigiénikus tartotta, aki kifejtette: napjainkban egyre jobban elszaporodnak az agresszív viselkedési formák és sajnos ez már az oktatási intézményekben is jellemző. Az előadó a mobiltelefonok és az internet hordozta veszélyekre is kitért, illetve a drog és alkohol hordozta veszélyekre is felhívta a figyelmet.

A nap folyamán kiderült, a fiatalok sokszor úgy lesznek bűnrészesek, hogy nincsenek is tudatában annak. Az előadó elmondta, azt próbálta erősíteni a résztvevőkben, hogy  az adott helyzetben felismerjék a veszéhelyzetet és abban a pillanatban tudjanak cselekedni és dönteni. Hozzátette: kifejezetten fontosnak tartja, hogy az előadáson értelmileg sérült gyermekek is részt vettek, akiknek felhívta a figyelmét arra, hogy a sérültek a társadalom számára kiszolgáltatott emberek, hogyan tudják megvédeni magukat a rájuk leselkedő veszélyektől.

 

Horváth Petra