Leginkább az ár- és belvíz veszélyeztetettség, illetve veszélyes anyagokkal kapcsolatos szállítási, gyártási és felhasználásával kapcsolatos kockázati tényezők miatt. Ezeken a településeken a katasztrófavédelmi törvénynek megfelelően kijelölt közbiztonsági referensek segítik a kirendeltség és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok munkáját.

Az eltelt időszak tapasztalatai alapján a közbiztonsági referensek helyismeretükkel és helyi tapasztalataikkal a beavatkozások során is érdemi segítséget tudnak nyújtani, de a megelőzés területén is fontos szereplőkké váltak a kockázati helyszínek, kockázati tényezők beazonosítása során végzett munkájukkal, illetve a tervezésekhez és felmérésekhez szolgáltatott adataikkal.

A közbiztonsági referensek felkészítéséről, szakirányításáról a kirendeltség ütemterv alapján gondoskodik. A rendszeres konzultációk mellett az önkormányzatokat érintő változások, a fluktuáció és a katasztrófavédelmi kockázatértékelések felülvizsgálatának kapcsán az idén is gondoskodni kell a tanfolyamszerű felkészítésről.

A képzést az újonnan kijelölt közbiztonsági referensek részére szervezi a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség októberben, melynek zárásaként vizsgán kell bizonyítani a jelölteknek felkészültségüket. Az októberi tanfolyamot követően az új közbiztonsági referensekkel már aktívan számol a kirendeltség, hiszen a téli időszakra történő felkészülés egyik fontos szereplői lesznek.

 

Forrás: katasztrófavédelem