Közönséges, fenyegető hangnemű beszédekkel és performance-szal ünnepelte második születésnapját Bajnai Gordon szövetségese, a Szolidaritás Mozgalom a fővárosi Clark Ádám téren. A rendezvényen egy „szobrot” is állítottak, ami kommunista diktátorként ábrázolta Orbánt. A hungarocell figurának elfűrészelték a lábát, majd ledöntötték, a fejét levágták és a színpadra vitték. A performance-t a közönség megtapsolta, valamint Bajnai is rendkívüli módon élvezte a helyzetet.

A maradványt az egyik demonstráló ököllel megütötte, volt olyan is, aki késsel vágott ki belőle egy darabot, és akadt, aki ráfeküdt. A torzó levágott fejét elvitték a szervezők a Szolidaritás központi székházába.

A rendezvényen a Dopeman néven ismert Pityinger László is fellépett, ahol ismét előadta a himnusz káromkodásokkal teli átdolgozását, valamint a „B… meg az Orbánt, b… meg a kormányt” – című darabját is.

Döbbenetes, hogy egy volt kormányfő ilyesmihez adja a nevét

A kormányoldal részéről Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a TV2 Mokka című reggeli műsorában elmondta, leginkább az döbbentette meg, hogy Bajnai Gordon, Magyarország volt miniszterelnöke ilyen méltatlan cselekedethez adta a nevét. „Ha Orbán Viktor adná a nevét egy olyan tüntetéshez, ahol Bajnai Gordon fejét letörik, kvázi elvágják a nyakát, utána a földön rugdossák, majd egyesek mint egy őrült voodooszertartáson késeket dugdosgatnak bele egy szoborba, mit írna erről a Népszabadság vagy a Népszava?” – tette föl a kérdést a Fidesz frakcióvezetője. „Az, hogy néhányan így demonstrálnak, hát Istenem, belefér, de hogy egy volt miniszterelnök, aki még egyszer miniszterelnök akar lenni, ilyenhez adja a nevét, az nekem megdöbbentő” – fűzte hozzá a politikus.

„A hányinger kerülgetett”

A baloldal szimpatizánsait pártállástól függetlenül, egyöntetűen elborzasztották a vasárnap történtek. Van, aki gusztustalannak tartja a döntögetést, akad, aki csalódott, és biztosan nem szavaz majd Bajnaiékra, a legtöbben viszont teljesen fel vannak háborodva.

„Tényleg nem volt egy értelmes ember a közelben, aki azt mondta volna: ne, tahóságban nem vegyünk részt?” – vonja kérdőre a vasárnapi vandálkodókat az Együtt 2014 Mozgalom üzenőfalán egy kommentelő. Egy másik azt írja: „gyűlölöm a gyűlöletet. jó lenne már valami mellett kiállni, nem valami ellen”. A nem mindennapi performance sokakat megdöbbentett, akik korábban vélhetően Bajnaiékra adták volna a voksukat 2014-ben. Ezek után biztosan nem fogják. „A hányinger kerülgetett… kónyánál, dopemannál primitívebb pojáca kevés van. És bajnai beállt ezek mellé????… hát… alaposan lejáratta magát…”

A Kónya-szimpatizánsok sem kímélik az akciót a Szolidaritás Facebook-oldalán. „Ez így butaság volt. hungarocell szobordöntés? mi ez, gimnáziumi diákigazgató választás?” – véli egyikük. Egy kommentelő egészen új összeesküvés-elmélettel állt elő csalódottságában: „szerintem Bajnait körülvevő kommunikációs “szakemberek” direkt járatják le. Nagyon sajnálom.” Akad, aki eddig volt Szolidaritás-párti volt, de a továbbiakban nem kíváncsi a társaságra. „Ezzel a hétvégi “döntésükkel” elvesztettek! Visszavonom a “lájkomat”.”

Az MSZP-nél láthatóan kiverte a biztosítékot a Clark Ádám téri döntögetés. Tóbiás József az ATV-ben azt mondta, „mindenféleképpen beszélni kell Gordonékkal, mert ha mi szövetségesek vagyunk, akkor egy ilyen helyzetben kell, hogy konzultáljunk előre, hogy tájékoztassanak minket arról, mi fog történni”. Az MSZP frakcióigazgatója személyesen elhatárolódott a történtektől, és rögzítette, ilyen többet nem fordulhat elő. „Aki döntögetnie akar, az nem tud kormányt alakítani” – tette hozzá Tóbiás.

A szocialista politikus hétfőn a T. Házban is kifejezte ellenérzését az ügyben. Az MSZP-s frakcióvezető-helyettes napirend előtti felszólalásában utalt a Bajnai-féle rendezvény vállalhatatlan cselekményére, „leváltani fogjuk és nem ledönteni” a kormányt – mondta. Pártja nevében nyomatékosította, nem kívánnak a hétvégihez hasonló eszközzel élni a jövőben. Rétvári Bence KIM-államtitkár a hétvégi történést szintén vállalhatatlannak nevezte, mondván, „a Jobbiktól is durva kör lett volna”. Egyszersmind megemlítette, hogy az MSZP-vel szövetséges formáció vezetőinek tudniuk kellett arról, hogy mi történik majd az esemény végén. Kijelentette továbbá, hogy a szocialisták 2010 óta felépített hungarocell-ellenségekkel küzdenek.

Fodor: Le kell menni kutyába… De ennyire?

„Először azt hittem, nem jól hallok – reagált Fodor Gábor a történtek után. – Mi ez az elfogadhatatlan trágárság, alpári stílus, ostoba szobordöntés? – írta blogbejegyzésében a liberálisok vezetője. – Persze tudjuk, normális mondandóval nem lehet bekerülni a hírekbe, ezért sokan azt gondolják, hogy le kell menni kutyába… De ennyire?” – fűzte hozzá a politikus.

Török Zsolt az általa a legnagyobb közösségi oldalon az eseményről posztolt képhez annyi kommentárt fűzött: szinte mindenki kritizálta azt. Van, aki Dopeman trágársága miatt, mások „a fej gusztustalan hurcolászását” kritizálják, sokan pedig nem tartják kormányváltó tömegnek a megjelent 1500 főt.

Schmuck Andor, a szociáldemokraták első embere a Facebookon annyit írt, „a döntés a fülkében születik, nem a szobrok talapzatánál”, így nem döntögetésre, hanem szavazásra van szükség.

Ceglédi Zoltán, a Republikon Intézet vezető elemzője néhány órával a lefejezést követően kendőzetlenül fejtette ki véleményét, szintén a Facebookon. „Jó, akkor én írom le először: egy élő emberről mintázott ál-szobrot összetörni, az illető letört fejével vonulni, feldarabolt testét szétszedni – az nem olyan dolog, amit szívesen látok, pláne nem azonosulok ilyesmivel. A legyek ura, karóra tűzött disznófej, megvan? Viselkedjetek már ember módjára, a rohadt életbe.”

 

Bajnai sumákol és mellébeszél

 

Bajnai Gordon hétfőn az Indexnek úgy fogalmazott, a performance messze van az ő ízlésétől vagy habitusától, az ironikus gesztus azt hivatott megmutatni, hogy az Orbán-kormány a pártállami rendszer felé halad. Az, hogy az egyedi Orbán-ábrázolás ledöntése mennyire humoros, azt a volt kormányfő szerint mindenki saját vérmérséklete szerint döntse el, mindenesetre ő nem tartja azt erőszakos cselekedetnek. Kiemelte, a leszakított fej körbehordozásáról és a trágár Dopeman-számról nem tudott, arról lebeszélte volna a szervezőket.

Bajnai érvelése sántít, mert minden bizonnyal sejtette, hogy mi fog történni a Sztálin-szobor mintájára feldíszített Orbán-figurával, hiszen beszéde alatt a torzó végig ott állt, nem messze tőle. A korábbi miniszterelnök menekülne a felelősség alól, állítása szerint ugyanis az általa szobornak nevezett hungarocelldarab ledöntésekor már nem volt a helyszínen.

Beszédes, illetve Bajnai nyilatkozatának őszinteségét kérdőjelezi meg, hogy miközben a volt miniszterelnök szavai szerint már vasárnap este látta a felvételeket, nem lépett semmit az ügyben. Hétfőn sem önszántából szólalt meg, csak miután már saját elvbarátai is elhatárolódtak a vasárnapi akciótól, kezdett magyarázkodásba. Mindez különös fényben tünteti föl utólagos elhatárolódását, és az ügytől való távolságtartási kísérletét is.

 

Forrás: MNO