Az egész délelőttön át tartó mulatságot Sonkoly Ágnes, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ rendezvényszervezője nyitotta meg, aki elmondta, az évkör jeles napjaiban a Szent Mihály Napi ünnephez érkeztünk. A néphagyományok szerint a gazdák ezen a jeles napon hajtották be jószágaikat a legelőkről és a számadás is ekkor történt. A behajtással együtt a sikeres gazdálkodó évet is megünnepelték és szokás volt a Mihály Napi Vásár megrendezése is.

A köszöntő után Moldvai Sándort, a Polgármesteri Hivatal Kabinet irodájának munkatársát, a Cittaslow referensét hallhattuk. A beszédben kifejtette: a Cittaslow magyarán élhető város arra hívja fel az emberek figyelmét, hogy álljunk ellen az erőszakos fejlesztéseknek és a környezet kizsákmányolásának. Azt is megtudtuk, hogy Hódmezővásárhely 2010 novemberében csatlakozott a mozgalomhoz. A kezdeményezés célja, hogy a kultúrában és a hagyományokban gyökerező termelési formákat megőrizzék.

A köszöntőket követően Tápai Lászlóné gyermek néptánc csoportja mutatta be produkcióját de, mindeközben ahogy körülnéztünk, már láttuk, hogy több kis sátorban is nagy erőkkel sütnek, főznek. Csáki Zsolt, a főzőverseny zsűrielnöke elmondta már második éve rendezik meg a Vásárhelyi Izök Fesztivált, ahol „Vásárhelyikum” ételeket készítenek a nevezők. Ezen a jeles napon tizenkilencen készítettek valami finomságot, közöttük megtalálható volt a táskaleves, suhantott leves, tarhonyás, illetve galambételek, és természetesen több pörköltet is megízlelhettünk.

Nagyon sok különlegesség is a szemünk elé tárult, hisz sokan finom, ízletes sajtokkal érkeztek, de még túrót és kolbászt is lehetett kóstolni. Legérdekesebbnek a sajtpaprikás bizonyult, melyet Kis Bálintné Ica készített, aki kiemelte, azért választotta ezt az ételt, mert a sajtgolyócskák és a grillezett sajt nem nagy újdonság, de a sajtpaprikással még nem sokan találkoztak.

A hagyományőrző rendezvényre a kicsiktől egészen az idősebb generációig mindenki megtalálható volt. Csáki Sámuel Zsolt, elmondta, nagyon tetszik neki a rendezvény és a táncos produkciók kedvencei, de a sok finom ételt is megkóstolta. Molnár Istvánné a rendezvényre azért látogatott ki, mert jónak találja az ilyen programokat, amikor az emberek egy kicsit kikapcsolódnak és újra találkoznak régi ismerősökkel.

 

Horváth Petra