Délelőtt kukoricát törtek hagyományos módon, majd a „napszámosok” visszaérkezését követően kukoricát fosztottak a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ előtti parkban, ahol különböző finomságok is terítékre kerültek.

A parkban Ménesi Imréné a kukorica görhe receptjét osztotta meg velünk: egy bögre kukoricaliszt, két bögre rétesliszt, másfél bögre cukor, egy bögre olaj, két vaníliás cukor, egy sütőpor, illetve öt tojás.

A fehérjét fel kell verni habnak, majd mindent egybe össze kell kavarni. Ezután annyi tejet öntsünk hozzá, hogy piskóta szerű tésztát kapjunk. Azt beleöntjük a tepsibe és megsütjük – árulta el Ménesi Imréné, aki szerint nagyon egyszerű a görhe elkészítése. A süteményt meg is kóstolhattuk, ugyanis Kiss Józsefné elkészített a nap folyamán.

A 20. születésnap alkalmából a helyiek között érdeklődtünk, hogy mi változott, azóta a településen. Többen is kevés munkahelyre panaszkodtak.

Zsolnai Jánosné szerint nagyon sok minden változott az elmúlt húsz évben. „Nekünk mindig nehéz volt” – kezdte a mindszenti hölgy, aki elmondta, hogy ennek ellenére sok mindennel próbálkoztak. Jelenleg már nyugdíjasok vagyunk, de szeretünk dolgozni, eljárunk különböző rendezvényekre és ott segédkezünk. Véleményem szerint nincs meg az a viszony Mindszenten, mint aminek egy városban meg kellene lenni, ugyanis kevés a munkahely – zárta Zsolnai Jánosné.

Húsz éve is nagyon szép ünnep volt, amit nem lehet elfelejteni – kezdte beszélgetésünket Zombori Istvánné, aki szerint az 1990-es években jobbak voltak az életkörülmények. Mindenkinek volt munkahelye, nyugodtabbak voltak az emberek. Nagyon sok üzem volt, ami most hiányzik településünkről – tette hozzá Zomboriné.

Pálinkó Ferenc volt a nap másik bandagazdája, aki elmondta, hogy jól dolgoztak a „munkások”. Több mint két köbméter kukorica is bekerült a központba, amelyből különböző ételeket készítettek az asszonyok. A bandagazda szerint jó ötlet volt feleleveníteni a hagyományokat és szeretné, ha a kukoricatörést jövőre is megszerveznék a településen.

A város fejlődésével kapcsolatosan elmondta, látszik, hogy fejlődik Mindszent, még nagyon messzire vagyunk az igazi várostól. Korábban sok üzem működött, amik mára megszűntek, de ez nemcsak itt, hanem az egész országban probléma – tette hozzá Pálinkó Ferenc.

Mindeközben a színpadon a gyerekeket szórakoztatták, de egy közel százfős csapat elindult egy húsz kilométeres kerékpáros túrára is. Visszaérkezésüket követően már mindenki saját lufijában kapaszkodott, ugyanis kívánság léggömböt engedtek szabadjára. A sötétedés után pedig a 20. születésnap alkalmából rendezett programokat tűzgyújtással zárták.

Antal Sándor