Mindszent is csatlakozott az Itthon Vagy! Magyarország Szeretlek című programsorozathoz, melynek keretében hagyományőrző kukoricafosztásra került sor vasárnap. A program természetesen része a település várossá nyilvánításának 20. születésnapja alkalmából rendezett programoknak is.

A Kukoricázzunk! című program délelőtt felvonulással kezdődött, ugyanis a helyi Nyugdíjas Klub és Alkony Népdalkör, a Segítő Kéz Mozgáskorlátozottak Egyesülete, az Együtt-Egymásért a Fiatalokkal Mozgáskorlátozottak Egyesülete és a Mecénások a Kultúráért Egyesület tagjai gyülekeztek a városközpontban, ahonnan lovas és lőcsös kocsikkal vonultak ki a Szunyi Pál által felajánlott kukoricaföldre.

Felelevenítették a régi hagyományos kukoricatörést. A megérkezést követően megreggeliztek, szalonna, kolbász, körözött, sonka, aludttej és parasztkenyér volt a menü, majd a két bandagazda Szunyi Pál és Pálinkó Ferenc beállította a „munkásokat” a sorokba és kezdődött a kukoricatörés, szárvágás.

Szárkévéket kötöttünk, kúpokat raktunk – mondta Szécsényi Józsefné, aki hozzátette, hogy a nap ezzel még nem ér véget, ugyanis a kulturális központ előtti parkban fosztókával folytatódik a munka, ahol finomabbnál finomabb ételek is asztalra kerülnek.

A hagyományőrzés és a régi kukoricatörés bemutatása a fiataloknak volt a célja a mai rendezvénynek, ugyanis ezt a módszert mára már felváltották a gépek – tudtuk meg Szunyi Páltól, aki elmondta, mindezek mellett magunkat is szórakoztatjuk, ugyanis jó nosztalgiázni mikor eljátsszuk ezt a munkafolyamatot.

Antal Sándor