Magyarországon 2004-ben kezdődött az emberek tömeges eladósodása. Öt év alatt szinte a nulláról 5 ezer milliárd forintra nőtt a magyar családok devizában, nagyrészt svájci frankban felvett kölcsöneinek összértéke, 2011-re pedig ez az összeg a 6 ezer milliárdot is megközelítette.

Akkora már minden magyarra, a csecsemőktől egészen a nyugdíjasokig fejenként több mint 800 ezer forint adósság jutott. Az adósságállomány növekedése csak 2011-ben állt meg, majd a végtörlésztesnek köszönhetően csökkenésnek indult.

Egy friss felmérés szerint csaknem 13 százalékkal volt kevesebb hitelük az embereknek 2012 végére – az egy évvel korábbihoz képest.

Az emberek többsége nemcsak szabadul a meglévő devizaadósságtól, hanem a jelzálog alapú devizahitelek megszüntetése óta nem folyamodik tömegesen kölcsönért – mondja Barcza György. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzője szerint  a lakossági hitelfelvétel alig haladja meg a nullát.

Ennek eredménye az, hogy a magyar lakosság adósságállománya ma már kisebb, mint a legtöbb szomszédos országé, a háztartások vagyona pedig 15 százalékkal nőtt. Ezzel Magyarország az egyik legjobb eredményt könyvelhette el a régióban.

A kormány szerint a magyar gazdaságpolitikának is azt kell elérnie, hogy ne csak az emberek, hanem az önkormányzatok és az állam eladósodottsága is csökkenjen. Ezért fizette vissza Magyarország augusztusban a 2008-2009-ben felvett teljes IMF-hitelt.

Elemzők szerint azzal, hogy kisebb a lakosság tartozása, az ország gazdasága is stabilabb.

Az Allianz jelentése Magyarországot a világ 33. leggazdagabb országaként említi: 6530 euró, vagyis mintegy kétmillió forint vagyon jut egy-egy emberre, a kelet-európai átlag ennél több mint 25 százalékkalacsonyabb, 4480 euró fejenként. A lista első három helyén Svájc, az Egyesült Államok és Japán áll.

Forrás: hirado.hu