A lap kormányzati forrásból úgy értesült, az összeg rendelkezésre áll, már csak az elosztás elveiről folyik az egyeztetés a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a humántárca egészségügyi államtitkársága és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) között.

A lap felidézi: Cserháti Péter, a humántárca helyettes államtitkára másfél hete egy szakmai konferencián arról beszélt, hogy az eladósodott intézmények csak feltételekkel kaphatnak pluszpénzt. A szakállamtitkárság becslése szerint 30-40 olyan kórház van, ahol nem elég a számlák egyszeri rendezése, hanem komolyabb, akár strukturális beavatkozásra is szükség lesz a stabil gazdálkodás megteremtéséhez. Ezek között több nagy kórház is van, melynél szóba jöhet a gyógyítási paletta szűkítése is.

Több intézményvezető elismerte: jelentős eredmény lesz, ha az idei büdzséből még ennyit sikerül kihasítani az ágazatnak, ugyanakkor hozzátették, ez az összeg nem elég az intézményrendszer teljes konszolidációjához. Több intézményben már a nyár közepétől korlátozták az előre tervezhető beavatkozásokat, s van olyan is, amelynek azt mondták a hitelezői, hogy legkésőbb október közepéig várnak a pénzükre, s ha addig nem egyenlíti ki a számlát, sem fogyóeszközt, sem gyógyszert nem szállítanak neki – írja az újság.

 

hetivalasz.hu