Grízgaluskaleves

Kevés zsiradékon megpirítunk egy kis vöröshagymát, majd adunk hozzá leveszöldségeket (sárgarépát, petrezselymet, zellert és zöldborsót). Adunk hozzá egy kis vizet, megpároljuk, majd felengedjük vízzel és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával és ételízesítővel.

Közben egy keverőtálban elkészítjük a grízgaluskát, búzadarából, egy egész tojásból egy kevés zsiradék és só hozzáadásával. A puha lágy tésztát galuskaszaggató segítségével a forrásban levő leveshez adjuk. A galuska puhulásáig főzzük. A levest ízesíthetjük még petrezselyem zöldjével, és tálalhatjuk is. jobban kiemelhetjük a zöldségek ízét, ha egy kis kanál kristálycukrot adunk hozzá – tanácsolta vendégünk.

Francia rakottburgonya sonkával

A burgonyákat héjában megfőzzük, majd megpucoljuk és karikára szeljük. Az ételhez készítsünk besamel mártást, amihez forraljunk fel tejet egy kisebb tálban, míg egy másikban olvasszunk margarint, adjunk hozzá lisztet és felhabzásig kevergessük. Öntsük hozzá a tejet, majd habverővel keverjük símára, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borsssal, szerecsendióval és reszelt sajttal. Adjunk hozzá kockára vágott főtt – füstölt sonkát.

Ezt követően keverjük össze a karikára vágott burgonyával. Kikent tepsibe helyezzük, elsímítjuk, megszórjuk a tetejét reszelt sajttal és pirosra sütjük.

Ha a margarinba vöröshagymát párolunk és a kész besamel mártásba egy kis provance-i fűszerkeveréket teszünk, akkor pikánsabb ízt kapunk – tudtuk meg Herczeg Gábortól.