A Mindszenti Víziközmű Társulat szinte napra pontosan hat éve alakult – hangzott el a Mindszent Város Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Beruházásának Megvalósítása elnevezésű KEOP-1.2.0/09-11-2011-0049 azonosító számú projekt ünnepélyes megnyitóján.

A fent is említett hat év alatt jutottak el a településen szennyvízberuházás nyitórendezvényéhez, amit szeptember 27-én rendeztek meg Mindszenten. A Polgármesteri Hivatalban megtartott projektnyitón Herczeg Sándor, a Rádió 7 és a www.promenad.hu marketingvezetője ismertette a szennyvízberuházás eddigi fő állomásait, illetve céljait.

Mindezek után Irtó Krisztián, a Betonútépítő Zrt. közműépítési igazgatója foglalta össze röviden a beruházás kivitelezését. Több mint egy hónapja kötöttük meg a szerződést – kezdte az igazgató, aki elmondta, hogy most a tervezési feladatok pontosítása, az engedélyek aktualizálása zajlik. Ezzel heteken belül végzünk, és utána kezdődnek a tényleges munkálatok, amit 2015. augusztus végére – már a próbaüzemmel együtt – kell befejezni.

A projekt 40 kilométer gerincvezeték építést, több mint 2859 ingatlanbekötést, 11 közterület átemelő állomás és 450 házi beemelő kialakítását, valamint egy 800 köbméter/nap kapacitású szennyvíztisztító telep kialakítását tartalmaz – részletezte Irtó Krisztián, aki hozzátette, hogy a csatornahálózatot 2 és 5 méter közötti mélységben helyezik el.

A munkálatok heteken belül megkezdődnek, először kutató árkozások, és hosszirányú vezetékek fektetése valósul meg. A munkálatokról egy részletes ütemtervet fognak leadni, sőt, azok a lakosok, akiket az első ütemben érint a beruházás, azok értesítőt kapnak. Mindezek mellett több lakossági tájékoztatóra is sor kerül majd.

Irtó Krisztián zárásként elmondta, hogy igyekeznek a legkevesebb terhelésnek kitenni a lakosságot és folyamatos közlekedést biztosítani számukra.

– Nagyon fontos nap ez a mai, nemcsak számunkra, hanem a jövő generáció számára is – Zsótér Károly, polgármester, aki szerint abban bízhatunk, hogy ezzel a beruházással utódaink is egészségesebbek lesznek.

A beruházás összköltsége közel 4,5 milliárd forint. Ez az összeg az, ami a rendelkezésre áll, hogy a kivitelezők minél gyorsabban és hatékonyabban elvégezzék a munkát – tette hozzá a település első embere.

Továbbá a Tisza-parti kisvárosban arra törekednek, hogy a 85 százalékos állami támogatást 95-re emeljék. Amennyiben jól dolgozunk újabb 10 százalékos támogatásban, részesülhetünk – mondta Zsótér, akit arról is megkérdeztünk, hogy ebben az esetben mi lesz a lakosok által befizetett pénzzel, ugyanis, ha a város megkapja az említett újabb tíz százalékos támogatást, akkor túlfizetés lesz. Jól átgondolt döntésre lesz szükség, ugyanis több mint 300 millió forintról beszélünk. Az első gondolatok egyik, hogy útfelújításra költjük, de ez még a jövő kérdése – fejtette ki Zsótér Károly.

A projekt alapcsövét is pénteken tették le. Zsótér Károly, polgármester és Farkas Sándor, országgyűlési képviselő a kapszulába egy friss Mindszenti Hírek című újságot tett, majd elhelyezték az előre kiásott gödörbe.

Antal Sándor