Lázár János: többszáz millió van félre rakva a jövő évi közfoglalkoztatásra 33

 

Pénteken este a Visszhang utcai Olvasókörben tartott lakossági fórumot Lázár János, országgyűlési képviselő és Almási István polgármester. Elsőként Molnárné Kecskeméti Rita, települési képviselő köszöntötte a megjelent lakosságot.

Mindezek után Varga Ferencet, az Alföldvíz Zrt. divízióvezetőjét kérte fel, hogy mutassa be Hódmezővásárhely új víziközmű szolgáltatóját. A divízióvezető kiemelte: ebben a hónapban még senki nem fog számlát kapni az Alföldvíz Zrt-től, hiszen még a Zsigmondy Béla Vízi-közműveket Üzemeltető Zrt-től érkezik a számla. Eddig minden rendben ment, de az átállás procedúrái még zajlanak – mondta Varga Ferenc.

Almási István örömmel tájékoztatva az újvárosiakat, hogy a 47-es elkerülő út Kopáncs után fog letérni, érintve a mártélyi, szentesi utakat és az ATEV környékén csatlakozik vissza a 47-re. A kiemelt állami beruházás 15-19 milliárd forint értékű – tette hozzá a polgármester, aki a szegéllyel ellátott utakról is beszélt. A közel tíz éve felújított Dózsa György utca mára az egyik legrosszabb állapotban van Vásárhelyen, ezért a Jókai utca mintájára, csak is szegéllyel ellátott utakat építenek.

Hódmezővásárhely Újváros részén is várható kerékpárút építés – derült ki a fórumon, amelyre szükség is van, ugyanis a városban közel harmincezer kerékpáros közlekedik. A Nádor utcai új óvoda építésről is szó esett. A tervek elkészültek, megkezdődött az alapozás, várhatóan 2014. májusra elkészül az új intézmény, amely 240 millióból valósul meg.

A Szeged – Hódmezővásárhely közötti korábban már többször emlegetett villamosról, azaz a Tram Trainről Almási István elmondta, hogy a tervek szerint a jármű vonala az Ady Endre utcán jönne be a városba, érintené a középületeket, majd a nagyállomásnál lenne a fordulópont.

Ahogy azt már a vásárhelyiek megszokhatták Halottak napja előtt, a város támogatja az egyházakat azzal, hogy a temetőket kitakarítják. Almási István elmondta, hogy csak azokat támogatják, akik kérték a segítséget.

Oláh Beatrix a kiskertek környékén lakik, aki elmondta, hogy felszámolják az „illegális szemétlerakót”, mivel többen is a kerülőút mellé hordja ki szemetét. A hölgy fotókkal is bizonyította, hogy milyen állapotok vannak a környéken. A település vezetői elmondták, hogy megvizsgálják az ügyet.

– Októberben végén nem szűnik meg a közmunka – jelentette be Lázár János, a pénteki fórumon, aki elmondta, hogy az egyik legfontosabb kérdés, hogy hány embernek van munkahelye. Ma Magyarországon 4 millió ember dolgozik, és ami ez mellett nagyon fontos, hogy fizet adót. Lázár János elmondta, hogy a novemberben lejáró közmunkaprogramok után sem maradnak munka nélkül a közfoglalkoztatottak, ugyanis speciális program keretében foglalkoztatják tovább a közmunkásokat.

Arra a tévhitre, hogy nem lesz a következő félévben közfoglalkoztatás Lázár János, elmondta, hogy jövőre többszáz millió forint van félre rakva a különböző programokra.

Kiss Jánosné és Rácz Ernőné is a kerékpárutakkal kapcsolatosan szólalt fel, de a batidai úton élő Kovács Gábor is ezzel kapcsolatosan panaszkodott.

Nagy probléma a belvízhelyzet a településen, ezért továbbra is azt mondom, hogy minden árkot tisztítani kell, a vizet ki kell vezetni a városból, különböző átemelők segítségével – mondta az országgyűlési képviselő, aki a kerékpárutakkal kapcsolatosan is válaszolt a helyiek kérdéseire. Lázár szerint össze kell kötni Batidát Hódmezővásárhellyel, de mellette más építéseket is végre kell vinni.

Zárásként Lázár János hozzátette, nagyon mocskos választási kampány előtt állunk. Amit Orbán Viktor miniszterelnök megígért Vásárhelynek, azt teljesítette. Én nem fogom erőltetni, hogy ki kire szavazzon, csak arra kérek mindenkit, hogy józanul gondolkodjon.

A.S.