A projekt megvalósítása során a partnerek feladata a réti mészkő, mint a szerb-magyar határ menti régió közös természeti, történelmi és kulturális örökségének megőrzése, tudományos igényű megalapozó kutatáson, turisztikai tematikus útvonal kijelölésén és népszerűsítő, marketing cselekvési program megvalósításán keresztül.

A programnak köszönhetően Csólyospáloson több fejlesztés valósul meg, amelyek valamilyen módon kapcsolhatóak a réti mészkőhöz. Például autóparkoló létesült a Helytörténeti Gyűjtemény épülete előtt, a Közösségi Házban eszközbeszerzésekre kerül sor (pl. projektor), udvarán pedig szeptember végén megépítésre kerül a „falu kemencéje” (képünkön), amelyet a tervek szerint tavasztól közösségi és családi rendezvények alkalmával bárki használhat majd finom étkek elkészítése céljából.

Az elnyert forrásból tervezik finanszírozni annak a szakácskönyvnek a kiadását is, amelyben elsősorban helyi lakosok receptjeit jelenítik meg. További jó hír, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság az általa elnyert támogatást a Csólyospálosi Földtani Feltárás Természetvédelmi Terület fejlesztésére fogja fordítani, tehát ez a pénz is a községben kerül elköltésre.

A program nyitó rendezvényére május 22-én Kecskeméten a Természet Házában került sor, de a nyár végén Szerbiában is volt egy munkaértekezlet. A záró esemény pedig a községben lesz majd novemberben vagy decemberben, összekötve egy, a réti mészkőre épülő szakmai konferenciával.

Á. Fúrús János

polgármester