Közel 100-an neveztek be a 2013 méteres távra az idei Balástyai Falunapok, Zöldség-, Virágfesztivál és Lovasnapok rendezvényének pénteki napján. Ujvári László polgármester köszöntője után, a fesztiválfutást Vajda Attila, olimpiai bajnok kenus indította.

A neves sportoló elmondta, közel sem áll tőle messze a szárazföldi sport, hiszen nagyon sokszor húzza fel a futócipőt, ami egy – egy verseny előtt a felkészülés része. Az eredményhirdetés előtt a résztvevők egy kis ízelítőt kaptak az olimpikon életéből, akitől Nagy Ágnes, a Rádió 7 és a promenad.hu munkatársa kérdezett. Az interjú után Vajda Attila adta át a díjazottaknak az oklevelet. A fesztiválfutásról senki sem távozott üres kézzel, ki édességet, ki pólót vihetett haza.

A XIV. Balástyai Zöldség-, Virágfesztivál és Lovasnapok rendezvényt Ujvári László polgármester nyitotta meg, ahol külön köszöntötte Farkas Sándor, országgyűlési képviselőt és feleségét, valamint Balástya testvértelepülésének, Tordának polgármesterét Dobai Jánost.

Balástya polgármestere köszöntőjében elmondta, 2000 óta rendezik meg a Zöldség-, Virágfesztivál és Lovasnapokat, előtte hagyományőrzés céljából szüreti mulatságot tartottak. Kiemelte, céljuk, hogy minden évben valami újat tudjanak mutatni. Hozzátette, jó volt látni, hogy az elmúlt hetekben nem csak a helyiek, hanem a környékben élők is jöttek, és szívből adták a terményeiket és közösen dolgoztak a kiállítás sikeréért.

Farkas Sándor, országgyűlési képviselő kifejtette, ez a kiállítás is azt mutatja, amit a településen lehet látni, hogy szervezett, rendezett. Nagyon szép termékekkel jöttek ide a gazdák, kertészek és ez mind azt mutatja, hogy egy szorgos, tenni akaró lakosság él a településen és annak környékén. Az ünnepi testületi ülésen az országgyűlési képviselő a Kertészeti albizottság nevében egy díjat is átadott a balástyaiaknak, amit Ujvári László vett át.

Az ünnepség folytatásában ismertették a település elmúlt két évben lezajlott beruházásokat, majd díszpolgári címeket adományoztak. Hász Béláné, egykori pedagógus kitartó és eredményes munkájáért vehette át a megtisztelő címet.

Posztomusz díszpolgári címet kapott Frányó János, egykori iskola igazgató, akinek a kitüntetését a lánya vett át. Az ünnepség után azonban benépesült a Rendezvényház melletti tér, hiszen a Leon Cavallo Lovasklub bemutatóját csodálhatta meg a közönség.

Sávai Mátyásné, balástyai lakos, a férjével érkezett. Mint elmondta mindig ellátogatnak a rendezvényre, ami évről évre szebb és szebb. Különösen a kiállított termények tetszenek nekik, ezért szombaton is eljönnek és újra megnézik.

A szívünket és a lelkünket adtuk bele ebbe a kiállításba – tudtuk meg Ujvári Jánosnétól, aki nem csak nézője volt a programoknak, hanem a zöldség kompozíciók megalkotásában is részt vett. Kifejtette, a programok közül nem tudna választani, mert mindegyik nagyon színvonalas, ezért mindegyiket meg fogja nézni.

A rendezvény pénteki napján lépett fel Varga Feri és Balássy Betti, akik az eső ellenére is fergeteges hangulatot varázsoltak a Rendezvényház mellett felállított színpadon. Megénekeltették a közönséget, megtáncoltatták a gyerekeket és sziporkáztak a poénokkal. A két énekes produkcióját Dékány Anita programszervező köszönte meg egy csodálatos virágcsokorral és egy ajándékkosárral.

Nagy Ágnes