Hódmezővásárhely mindig kiemelten kezelte a munkahelyteremtés kérdését – mondta dr. Havasi Katalin, települési képviselő, aki hozzátette, hogy az elmúlt években közel 180 vállalkozást 456 millió forinttal támogatott a város, mellyel 1247 fő munkahelye maradt meg. Mindezek mellett nagy figyelmet fordítanak a közfoglalkoztatásra is. Csak 2013-ban eddig 515 vásárhelyi polgárnak nyújtottak munkalehetőséget

Továbbá a Hódfó Szociális Foglalkoztatóban jelenleg 182-en dolgoznak, de hamarosan újabb 20 fő felvételére lesz lehetőség, hiszen megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztathatnak majd. Az Önkormányzat a közszférában további 55-60 fős felvételt tervez. Dr. Havasi Katalin arról is tájékoztatást adott, hogy a SZEFO Zrt. fióktelepet hoz létre Hódmezővásárhelyen, ahol jövő év közepétől 175 főt kívánnak foglalkoztatni.

A fórumon Lengyel Zoltán elmondta, hogy a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése című projekt keretében 11,7 milliárd forintot kell elkölteni 2015. végéig.

A projekt célja, a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiacra történő visszavezetése. Jelenleg az ügyfélkeresés zajlik, jövő nyárig több mint tízezer főt szeretnénk beléptetni a projektbe, majd támogatással visszahelyezni őket a munkaerőpiacra – mondta Lengyel Zoltán, aki hozzátette, hogy nagy az érdeklődés a program iránt, mind foglalkoztató és mind foglalkoztatottak részéről.


Annak érdekében, hogy minél több megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztassanak, adókedvezménnyel, bér- és járulékterhek átvállalásával támogatják a foglalkoztatókat. Lengyel Zoltán kiemelte, hogy tavaly január elsején bevezetésre kerülő rehabilitációs kártyával rendelkező megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása esetén a munkaadó adókedvezményt vehet igénybe, melynek mértéke a bruttó munkabér, de maximum a minimálbér kétszeresének a 27 százaléka.

Azok a vállalkozások, foglalkoztatók, akik szeretnének a programban részt venni, nem kell pályázniuk, hanem csak jelentkezniük kell. A vállalkozás alapító okiratát és a cégjegyzéket kell bemutatniuk. A programban részt vevő vállalkozások 800 ezer forintig kaphatnak támogatást egy-egy ember foglakoztatásához, de továbbképzésre, és beutazásra külön igényelhetnek forrást.

Továbbá azok a munkavállalók, akik rendszeres rehabilitációs járadékban részesülnek, 6-8 órás alkalmazásuk esetén átmenetileg nem kapnak járadékot. Akiket 4 órában foglalkoztatnak, azok kapják a járadékot is. Itt az összhangot kell megteremtenie a munkavállalónak és a munkáltatónak.