– Azt gondolom, nincs olyan vásárhelyi, aki ne lenne büszke arra, hogy ebből a valamikor poros, sáros alföldi mezővárosból teremtődött egy olyan világ, ami élhető is, szép is és elsősorban olyan, amire mindannyian büszkék lehetünk. Gondolataim szerint ennek keretében született meg az az elképzelés, hogy létrehozzák a Minden Nap Kultúra elnevezésű kezdeményezést – ezekkel a szavakkal nyitotta meg dr. Kószó Péter alpolgármester a Minden Nap Kultúra program szakmai napját.

Az alpolgármester követően Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztályának vezetője vette át a szót, aki kihangsúlyozta: Magyarországnak arra kell törekedni, hogy versenyképes és dinamikus tudás alapú gazdasága legyen, tehát mindenképpen el kell érnünk a nagyobb arányú foglalkoztatást, jobb munkahelyeket, erősebb társadalmi kohéziót biztosítani és egy fenntartható növekedési pályára kell állítanunk a világunkat, ebben ez az élményközpontú oktatási program kezdeményezése is nagy szerepet játszik.

A beszédet követően Vígh Annamária és dr. Kószó Péter, alpolgármester ünnepélyes keretek között átadták a hódmezővásárhelyi oktatásközpontok számára összeállított, interaktív tananyagcsomagot. Majd Walterné Böngyik Terézia, a program szakmai irányítója elmondta, a Minden Nap Kultúra elnevezésű oktatóprogram élménypedagógia módszerekkel dolgozik. Nem a tantermekben zajló munka az elsődleges cél, hanem, hogy a városban lévő kulturális intézményekbe látogassanak el a gyermekekkel, ahol helytörténészek, régészek élményein, tapasztalatain és ismeretein keresztül tanulhassanak.

– A program olyan kulturális sétákat tartalmaz, amely irodalmi, történelmi, népi és képzőművészeti elemekből tevődik össze. Az oktatóprogram célja, hogy a megújult kulturális intézmények kapuin a gyermekek belépjenek és megismerkedhessenek a művészet világával, és gondolataim szerint, ha valakit megérint a múzeumok, könyvtárak által idézett világ, akkor a továbbiakban önállóan is érdeklődni fog eziránt – fejtette ki Walterné Böngyik Terézia.

Hemrik László, a Ludwig Múzeum múzeumpedagógiai osztályvezetője, szakmai előadásában kifejtette: elindult egy teljesen új kapcsolat a múzeumok és a közönség között, ennek fontos eleme a hódmezővásárhelyi Minden Nap Kultúra című kezdeményezés. Hozzátette: a gyermekek annál fogékonyabbak a művészet befogadására minél fiatalabbak. Nekünk csak meg kell teremteni számukra egy olyan környezetet, ahol közvetlenül kifejthetik reakciójukat, ha ez megvan nincs probléma. Hemrik László arra is felhívta a pedagógusok figyelmét, hogy ne féljenek a fiatalokkal kortárs kiállításokra ellátogatni.

A szakmai nap ezzel korántsem ért véget, hisz a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében két gyakorlati bemutatót tekinthettek meg a résztvevő pedagógusok. Benkő Brigitta  a BFMK drámapedagógusa a foglalkozáson bemutatta az elmúlt egy év munkáját, hisz a 2012/13-as tanévben a város óvodái, általános iskolái és középiskolái rendszeresen vettek részt drámaórákon. Őt követte Égető Réka, az Emlékpont Múzeum pedagógusa, aki a Pártoskodó című foglalkozást mutatta be, ahol az 1945-ös választásokat modellezik, illetve tágabb értelemben a demokrácia működéséről adott egy képet.

 

Horváth Petra