XIV. alkalommal rendezik meg a Balástyai Zöldség-, Virágfesztivált és Lovasnapokat szeptember 27-től 29-ig, melynek szervezése már hónapokkal ezelőtt megkezdődött – tudtuk meg Ujvári Lászlótól. A legnagyobb feladat a kiállítás területének berendezése, hisz a sportcsarnok belsejét virágok és zöldségek díszítik, illetve több érdekes és látványos dekorációt is elhelyeznek.

Arra törekedtünk, hogy a rendezvény programsorozatát úgy állítsuk össze, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő elfoglaltságot. Nagy hangsúlyt fektettünk arra is, hogy a fiatalok számára vonzó fellépőkkel színesítsük a rendezvényt. A hagyományos fesztiválfutást is megrendezzük péntek délután. A futáson az elmúlt évek tapasztalata szerint sok fiatal indul és tavaly már felnőttek is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Idén Vajda Attila kenus is részt vesz a fesztiválfutáson – fejtette ki Dékány Anita, programszervező.

Ünnepi testületi ülést tartunk pénteken délután, amelyen az elmúlt két év történéseiről és a település fejlesztéseiről esik szó, majd a díszpolgári címeket is kiosztják.  A kitüntetésekről a lakossági voksok alapján döntöttünk egy előző testületi ülésen – emelte ki Ujvári László. Az esti órákban a Leon Cavallo Lovasklub kápráztatja el a vendégeket, majd 19 órától Varga Feri és Balassy Betty lesznek a jó hangulat felelősei. Az első napon a műsorvezető Nagy Ágnes, a Rádió 7 és a promenad.hu munkatársa lesz.

A szombatot egy fogathajtó verseny indítja, amelynek legfontosabb üzenete a hagyományőrzés és a régi idők szüreti felvonulásainak visszaidézése.  A lovaskocsik felvonulását nem mindennapi módon egy fúvószenekar és mazsorettesek kísérik. A reggeli óráktól a színpadon Szeri Csaba, a Rádió 7 és a promenad.hu munkatársa ragadja magához a mikrofont és látja el a műsorvezető szerepét. A nap folyamán a vállalkozó kedvűek részt vehetnek egy tréfás vetélkedőn is, mivel második alkalommal rendezik meg a parasztolimpiát, ahol lesz szalmabála pakolás, malomkőhajító verseny és patkódobás is.  A bográcsok is előkerülnek a délelőtt folyamán, egy főzőversenyen mérhetik össze tudásukat a vállalkozó szelleműek, ahol Bede Róbert bírálja el az elkészült ételeket. A programok viszont korántsem érnek véget ezzel, mivel délután operett slágerekkel érkeznek a Szegedi Nemzeti Színház művészei, illetve este egy utcabálon mulathatnak tovább a látogatók.

A péntektől vasárnapig tartó rendezvényen az utolsó napra is érdemes lesz kilátogatni, mivel egy díjugrató versenyen a Balástyai Virágkupáért küzdhetnek a 130 cm-es ugrásokon a lovasok. Méltó zárásként Szent Mihály napi tűzgyújtás és falusi mulatságot rendeznek. A rendezvényről fényképes tudósítást a www.promenad.hu internetes hírportálon olvashatnak.

 

Horváth Petra