A forint kissé visszaerősödött kora délután, a jegybanki kamatdöntést követően. Az eurót a kamatdöntés után öt perccel 299,85 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben, míg előtte valamivel 300 forint fölé emelkedett a jegyzés.
Ez volt sorrendben a tizennegyedik kamatvágás azóta, hogy 2012. augusztusban 7,00 százalékról 6,75 százalékra csökkent az irányadó ráta. Idén júliussal bezárólag rendre 25 bázispont volt a lazítás mértéke, az előző kamatdöntő ülésen, augusztus 27-én azonban 20 bázisponttal csökkentettek, 3,80 százalékra.
Az MNB akkor kiemelte: a monetáris tanács megítélése szerint az inflációs és reálgazdasági folyamatok lehetőséget adnak a monetáris kondíciók lazítására, az ország kockázati megítélésének alakulását figyelembe véve azonban indokolt a kamatcsökkentés ütemének mérséklése.
A kamatcsökkentési ütem lassításának mértékét illetően augusztusban nem volt egységes a monetáris tanács tagjainak megítélése: a tanács két tagja a várható bizonytalanságok miatt az addigiakhoz képest érezhetően kisebb mértékű, 10 bázispontos kamatcsökkentésre tett javaslatot. Az ülés jegyzőkönyve szerint Cinkotai János és Pleschinger Gyula 10 bázispontos csökkentésre, míg a tanács többi tagja – beleértve Matolcsy György MNB-elnököt, és Balog Ádám alelnököt – 20 bázispontos vágásra szavazott.
A mostani kamatdöntés előtt a Reuters hírügynökség felmérése azt mutatta, hogy az elemzők többsége 20 bázispontos kamatvágást vár, illetve a londoni elemzői közösség többségi véleménye szerint is bizonyosra volt vehető az újabb 0,20 százalékpontos csökkentés.
Az MNB további kamatpályájára adott citybeli előrejelzések azonban már jelentősebb mértékben eltértek, ráadásul a keddi csökkentés mértékéről szóló prognózis sem volt teljesen egységes; voltak 0,10 százalékpontos enyhítést valószínűsítő londoni vélemények is.
A Reuters által szeptember 16-19. között megkérdezett 21 elemzőből tizenkettő 20 bázispontos csökkentést jelzett előre, míg heten 10 bázispontosat, illetve egy szakértő 15 bázispontos, egy pedig 25 bázispontos csökkentést helyezett kilátásba.

 

MTI