Az adásszünet nem jelenti sem az antenna, sem a tévékészülék, sem a set-top-box hibáját. A vevőkészülékek (set-top-box, digitális televízió) újrahangolása után a nézők a megszokott minőségben élvezhetik tovább a digitális adásokat.

A digitális átállás első ütemében érintett területeken az adótornyok áthangolása több szakaszban történt. A folyamat szeptember 3-án indult és 24-én, kedden, Békéscsabán zárul.   Az adók az áthangolás után más frekvencián fogják sugározni a tévéműsorokat, ezért a digitális adások vételére alkalmas készülékeket (tévék, set-top-boxok) újra kell hangolni, hogy láthatóak legyenek a megszokott tévécsatornák.

A modern készülékek automatikusan megkeresik a csatornákat, de előfordulhat, hogy a nézőknek maguknak kell elindítani az újrahangolást, ha azt tapasztalják, hogy egyes csatornák nem foghatók a megszokott helyen. Az áthangolás csak a vevőkészülékeket érinti, a digitális adók lefedettségi területét nem, ezért nem szükséges a vevőantenna pozíciójának, irányának megváltoztatása.  Az áthangolás és a vevőkészülékek helyes beállítása után minden eddigi televíziós csatorna a megszokott kép- és hangminőségben lesz fogható továbbra is.

Az áthangolások csak azokat érintik, akik szoba-, vagy tetőantennával, illetve  set-top-box-szal  (vagy  a  digitális  adások  vételére  önmagában alkalmas   modern  tévékészülékkel)  fogják  a  földi  sugárzású  digitális adásokat.  A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy tájékoztató levélben és telefonon is értesíti a szükséges teendőkről azokat, akiknél az állami támogatás keretében szerelte be a vételi eszközöket. Az NMHH által beszerelt eszközök magyar nyelvű útmutatója elérhető a digitalisatallas.hu honlapon is, ahol az áthangolás menüpont alatt arról is tájékoztatást kaphat mindenki, hogy települése mikor lesz érintett a frekvenciacserében.

Ezen kívül a 06 80 38 39 40-es, ingyenesen hívható zöld számon is kérhetnek segítséget a nézők.

A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az átállás az eddigi 3 adás (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziócsatorna (M2, Duna, Duna  World,  Euronews)  és  három  rádióadás  (MR1-Kossuth  Rádió, MR2-Petőfi  Rádió,  MR3-Bartók  Rádió)  ingyenes  vételét  teszi  lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget jelent, és olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetősége. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a digitális átállással kapcsolatban egy internetes honlapon (www.digitalisatallas.hu) és a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is teljes körű tájékoztatást nyújt az érdeklődőknek.

Forrás:

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság