Az MNK program óvodás kortól érettségiig kínál lehetőséget a kultúrával történő mindennapos találkozásra. A diákok kulturális séták keretében ismerkedhetnek meg a város örökségével, helyi értékeivel. Az anyagnak köszönhetően a művészet, az irodalom és a várostörténet a fiatalok mindennapjainak részévé válhat. Az interaktív tananyagcsomag négy korosztálynak (óvoda, általános iskola alsó- és felső tagozat, középiskola) hat helyszínen, négy nagy tematikában 79 különböző foglalkozást kínál.

A szeptember 25-i szakmai bemutatón, délután 2 órakor kerül sor az MNK szakmai anyagainak ünnepélyes átadójára a hódmezővásárhelyi oktatási és nevelési intézmények részére a Városháza dísztermében. A mappákat és foglalkozáscsomagokat Almási István polgármester és Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztályának vezetője nyújtja át az óvodák és iskolák képviselőinek.

Az ünnepélyes átadót követő szakmai előadásokon résztvevők a mindennapi múzeumpedagógiáról hallhatnak előadásokat: Walterné Böngyik Terézia, az MNK program szakmai irányítója a program kidolgozásának kulisszatitkaiba avatja be a hallgatóságot, illetve bemutat néhány izgalmas és hasznos foglalkozást. Hemrik László, a Ludwig Múzeum múzeumpedagógiai osztályvezetője a jelen képzőművészetének kiállításaiba kalauzolja a pedagógusokat. A Kortársunk a művészet! című előadás nem titkolt célja, hogy a tanárok ne ódzkodjanak elvinni kortárs kiállításokra diákjaikat és néhány gyakorlati példával ad kulcsot a befogadás, feldolgozás módszertanához.

A szakmai nap gyakorlati bemutatójának helyszíne a BFMK színházterme. Itt két csoportos foglalkozást mutatnak be a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ szakemberei, amelyek résztvevői és szereplői maguk a pedagógusok lesznek. Benkő Brigitta az egykori “Faszínház” világát idézi meg, az Emlékpont tematikájához kapcsolódó órán pedig egy kortes-beszédet kell készíteni az 1945-ös parlamenti pártok programjai alapján Égető Réka irányításával.

Forrás:

Elek András

sajtóreferens