A ZsaruCar rendszer segítségével ellenőrizték Szeged több közlekedési csomópontjában az áthaladó autókat 2013. szeptember 20-án. A fokozott ellenőrzés során a lopott, vagy egyéb bűncselekmény miatt körözött, a műszaki érvényesség nélkül közlekedő, illetve a forgalomból kivont gépjárműveket és a körözés alatt álló személyeket szűrték ki.

Az akcióban részt vett az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság autóvadász csapata, a Kecskeméti Hírős Polgárőr Egyesület, a Makkosházi Polgárőrség, a Sződligeti Polgárőr Egyesület, az Országos Polgárőr Szövetség Gépjármű Felderítési Tagozat autóvadász csapata, valamint a Szegedi Rendőrkapitányság három és a Csongrádi Rendőrkapitányság egy csapata.

A ZsaruCar rendszer a kamera előtt elhaladó kocsik közül csak a problémásoknál jelzett, így a forgalomban jogszerűen részt vevő, a szabályokat betartó gépjárművezetőket a rendőrök nem állították meg.

Az akcióban valamivel több mint 22 ezer járművet ellenőriztek. Ezek közül 22 autó ki volt tiltva a forgalomból, 45 műszaki érvényesség nélkül közlekedett. Utóbbiakból kettőnél a műszaki érvényesség már egy évnél régebben járt le, 12 esetben pedig kötelező felelősségbiztosítással nem rendelkeztek. Négy autósnak vezetői engedélye sem volt. A rendőrök kettő körözött személyt fogtak el, valamint két olyan gépjárművet vontak intézkedés alá, amelyek rendszámát meghamisították.

A fokozott ellenőrzésen a legtöbb problémás járművet a Kecskeméti Hírős Polgárőrség és a Csongrádi Rendőrkapitányság közös csapat szűrte ki. Második helyen az Országos Polgárőr Szövetség Gépjármű Felderítési Tagozata, valamint a Szegedi Rendőrkapitányság Belvárosi Rendőrős 5-ös csapata végzett, míg a harmadik helyet a Sződligeti Polgárőrség és a Szegedi Rendőrkapitányság Belvárosi Rendőrőrs 2-es csapata szerezte meg. Különdíjban részesültek a Szegedi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály motoros járőrei, mivel az akció ideje alatt 11 műszaki érvényesség nélkül közlekedő gépjármű vezetőjével szemben intézkedtek.

 

CSMRFK