Közel 1300 önkormányzatnak lesz módja pályázaton nyert pénzből helyi jellegzetes programokkal részt venni a rendezvénysorozatban, és hagyományteremtő céllal meggyújtani a Szent Mihály napi tüzeket, melyek központi helyszíne Ópusztaszeren lesz. A kezdeményezést Kovács Péter, az Itthon vagy! Kormányzati munkacsoport vezetője fogja össze.

Bács-kiskun megyében összesen 45, Csongrád megyében 38 és Békés megyében 39 pedig település pályázott eredményesen a kiírt pályázaton.  Vaskó mindenkit vár szeretettel a Mihály-napi Székely Búcsúba.

Fábiánsebestyén Közösségi Önkormányzata Böllér Bállal kedveskedik az odalátogatóknak. A többi településen is számos érdekességgel találkozhatnak az érdeklődők, többek között kézműves vásárokkal, szüreti mulatságokkal és utcabálokkal.

Rákay Philip, az m1/m2 programigazgató-intendánsának ötlete alapján a cél az, hogy mindazok az emberek, családok, fiatalok, akik valamilyen módon kötődnek egy, a jelenlegi lakóhelyükön kívüli településhez vagy térséghez, látogassanak vissza erre a 28 -29-i hétvégére.

A Kormány felkérésére a Magyar Turizmus Zrt. is részt vesz a program népszerűsítésében. A nagyszabású kezdeményezésben kormányzati részről a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is érintett.

Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! elnevezésű programsorozatot az MTVA két napon keresztül 20 órás műsorfolyammal támogatja, és a közmédia 5 csatornájával újra összekapcsolja a külföldre szakadt és itt élő magyarokat: közel 481 szakember összehangolt munkája révén 24 külső helyszínről jelentkeznek be élőben.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jóvoltából pedig oktatási intézmények pályázhatnak öregdiák találkozók megrendezésére.

A Szent Mihály napi hétvége egybeesik a Turizmus Világnapjához kapcsolódó hétvégével, mely alkalomból sok különlegességgel, érdekességgel, kedvességgel, és kedvezményes ajánlatokkal várják a vendéglátó és szálláshelyek mindazokat, akik a programsorozatokra útra kelnek.

Ezen a hétvégén a múzeumok ingyenes nyitva tartással várják majd a látogatókat. A kiesett bevételt a kormányzat megtéríti az intézményeknek.

 

Forrás:

Nagy Orsolya

Pr-asszisztens