– Húsz éve foglalkozom elárvult gyermekekkel. Árvaként egyetemista koromban gondoltam arra, hogy a hasonló sorsú társaimon segítek – kezdte a műsor elején Kothencz János, az ÁGOTA® Alapítvány vezetője.  Hozzátette, a szervezet fő profilját a családból kiemelt gyerekek és fiatalok adják, valamint támogatják a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket is.

– Az ÁGOTA® Alapítvány közel hétezer 0-23 éves korú gyermekhez jut el, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató pedig négyezer gyermeket karol fel, tehát ennyit gondozunk közvetlenül – folytatta Kothencz János. Elmondta, egy gyermeket akkor emelnek ki a családi környezetéből, ha veszélybe kerül a testi, az értelmi, az érzelmi, vagy az erkölcsi fejlődése.

Sok esetben maga a gyermek kéri, hogy valaki segítsen rajta. Ez legtöbbször elhanyagolás, vagy fizikai bántalmazás miatt történik. Az országban ma már elsődleges cél, hogy a gyerekek ne intézetben nevelkedjenek, hanem családokhoz kerüljenek. Nem a családnak keresnek gyereket, hanem fordítva, a gyermeknek családot. Megkérdezik a gyermeket, hogy mi a véleménye, mik az érzései, és az alapján születnek döntések – derült ki a műsorból.

A közvéleményben elterjedt, hogy sok nevelőszülő megélhetési célból vállalja az örökbefogadást. Ez nem így van, a nevelőszülői díj mindössze 15 ezer forint. Nevelőszülőnek lenni hivatás, ugyanis gyakran életet mentenek  – számolt be az alapítvány vezetője. Kifejtette, nevelőszülő nem mindenkiből lehet, szükséges például erkölcsi bizonyítvány és pszichológiai megfeleltség. Ezen kívül komoly képzésen, tanfolyamon kell átesniük azoknak, akik nevelőszülők szeretnének lenni, valamint rendszeresen ellenőrzik őket, háromhetente nevelőszülői tanácsadó jelenik meg náluk.

A műsor a hozzászólások miatt közel másfél óráig tartott. Többen elismerően szóltak az ÁGOTA® Alapítvány munkájáról, és kérdéseket intéztek Kothencz Jánoshoz, aki készséggel meg is válaszolta azokat.

Korábban beszámoltunk, hogy a hódmezővásárhelyi Béla Cigány utcában a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató intézményében külföldi gyerekek vannak, akik riogatják a környéken élőket. Kothencz János elmondta, állami kötelezettség a menekült gyerekeket gyermekvédelmi intézetbe befogadni. Zárásként elmondta, nem tartózkodnak itt sokáig, valamint gyakran összekeverik őket a nagyfai menekülttáborban élőkkel.

Megyeri József