Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a rendezvény programját bemutató pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy immár hatodik éve szerveznek az egyházmegye első püspöke, Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódva nemzetközi komolyzenei fesztivált.
A rendezvény nyitó koncertjén a Szegedi Szimfonikus Zenekar előadásában az eredeti, 1887-es kotta alapján hallható Anton Bruckner VIII. szimfóniája. A koncerten ismerheti meg a közönség Robert Christian Bachmann Hommage című szerzeményét, a darab ősbemutatóján Gyüdi Sándor dirigálja a zenekart a szegedi Dómban.
A fesztivál visszatérő vendége a salzburgi Stadler kvartett. Szeptember 21-i kamarakoncertjükön Beethoven F-dúr és a-moll vonósnégyese hallható, emellett a rendezvényen mindig egyedi színfoltot jelentő együttes három fiatal zeneszerző Beethoven-interpretációit is előadja.
Másnap a fesztivál zenekara, a Szent Gellért Akadémia koncertezik a Fogadalmi templomban, műsorukon Mozart és Haydn egy-egy műve szerepel.
A fesztiválon két tudományos előadásra is várják szeptember 23-án az érdeklődőket, Párducz Árpád és Janka Zoltán professzorok komplex módon mutatják be a zene és a tudomány összefüggéseit. Az előadásokat kamarakoncert követi, amelyen Vámosi-Nagy Zsuzsanna, Madai Zsuzsanna és három fiatal dél-koreai művész lép föl.
A rendezvény záró napján is szimfonikus zenekari koncert hallható a szegedi Dómban. Robert Christian Bachmann és Yoon Kuk Lee vezényletével Beethoven-műveket játszik a Szent Gellért Akadémia. Ezen a napon a Dóm altemplomában hanginstalláció várja majd a közönséget.

 

MTI