Juronics Tamás a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője elmondta, a mostani ülés nem csak évadnyitó, hanem tavalyi évad zárója is egyben, hiszen a nyár is aktívan telt a társulat életében. Évadzáró előadásukat Szekszárdon tartották, ahol a Carmina Burana című táncjátékkal léptek fel, az idei évadot pedig Kassán nyitottá, ahol hatalmas sikert arattak, és ahol a már a társulat új tagjai is szerepeltek.

Tavaly a Szegedi Nemzeti Színházban 43 előadást láthatott a közönség, de a vidéki fellépések száma sem elhanyagolható. Összesen 87 alkalommal állt színpadra a társulat, és nyűgözte le közönségét. Juronics Tamás kiemelte, hogy az egyik legsikeresebb darab a Carmina Burana, amelyet 2001-ben mutattak be első alkalommal, azóta 220 előadáson van túl, és az idei évadban is elsődleges szerepe van.

Az új tagok is bemutatásra kerültek, Bújdosó Anna, Kapács Zsófia és Hegedűs Tamás, akik már sikeresen debütáltak a társulat előadásaiban, többek között Budapesten és Pécsett is. A távozó négy tagot augusztus közepén búcsúztatták el.

Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója arról számolt be, hogy az elmúlt húsz év – ami alatt ő és Juronics Tamás vezetik a társulatot – beigazolta, hogy a legnagyobb eredményeket csak folyamatos munkával lehet elérni. Sajnos az új jogszabályok egyik nagy vesztese a táncművészet, hiszen nem kezeli önálló entitásként. Már régóta lobbiznak és küzdenek annak érdekében, hogy ez megváltozzon. Hozzátette, az elmúlt húsz év alatt a helyi sajátosságokat figyelembe véve alakították ki a működési struktúrát, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy Szeged város kulturális vezetésének bevonásával, együtt találjanak megoldást a felmerülő problémákra. A cél, hogy sikerüljön megteremteni az anyagi biztonságot, és a folyamatos színvonalas működést.

Juronics Tamás az előbbiekhez hozzászólva azt mondta, a Szegedi Kortárs Balettnek van egy jövőképe, amelyet szeretnének elérni. A tervek között szerepel, hogy Szegedet is sikerüljön bevonni a nemzetközi táncéletbe, például egy rangos fesztivál keretében.

Az idei repertoárban többek között Juronics Tamás Beethoven IX. szimfóniájára komponált koreográfiája is helyet kapott, valamint a Carmina Burana, az Inferno című táncjáték, a Stabat Mater, a Testek filozófiája, a Hattyúk tava és a Csipkerózsika is, de új bemutatókkal is készülnek. November 8-án a Kisszínházban mutatják be a Rítus című produkciót, valamint kicsit kibővítve, új elemekkel színesítve, és külföldi fellépők bevonásával újjá éled a 3. műszak is. A régi idők emlékére bemutatják továbbá Maurice Ravel francia komponista Daphnisz és Chloé című balettjét, valamint a Sztravinszkij Tavaszi áldozatát is.

Pataki András kiemelte, tavaly a színpadon kívül is sok helyen jelen voltak a városban; kiállításokon és közösségi tereken is bemutatkoztak az embereknek. Emellett pályázatot is nyertek, amivel az iskolákkal és óvodákkal sikerült közös programokat vagy éppen rajzversenyt szervezni. Hangsúlyozta, idén is keresik ezeket a lehetőségeket.

 

K.P.