A vásárhelyi Jobbik nevében szeretnék reagálni a közgyűlésben képviselőnk által felvetett, Béla cigány utcai befogadó otthonnal kapcsolatos problémákra.

„Egyértelműen ki kell jelenteni, hogy ezek a „menekültek” egészen más szubkultúrákban szocializálódtak, melynek következtében a helyi viselkedési normákat nem képesek átvenni. Kószó Péter alpolgármesterrel ellentétben nem gondoljuk azt, hogy városunkra kellene hárítani „az európai kultúra megismertetésével kapcsolatos pedagógiai feladatokat”. Azt is elképzelhetetlennek tartjuk, hogy a deszegregáció jegyében ezeket az angolul sem igazán tudó fiatalokat a helyi oktatási intézményekben helyezzék el.

A menekültek jelenléte közegészségügyi kockázatnak is minősülhet, hiszen amennyiben nem esnek át kellő alaposságú egészségügyi szűrésen, úgy akár súlyos betegségek hordozói is lehetnek, mellyel veszélyeztethetik a környezetüket.

Felháborítónak tartjuk, hogy míg a vásárhelyiek többsége becsületes munkával naponta 4000 forintot keres, melyből fedezhetik a megélhetésüket, lakhatásukat, addig ezek a külföldiek – tudomásunk szerint – a teljes ellátás mellett napi 2000 forint költőpénzt is kapnak.

Ebben az évben júniusig 6000 illegális határsértőt tartóztattak fel csak Csongrád megyében. Egy elítélt nagyjából napi 10000 forintjába kerül a magyar adófizetőknek. Amennyiben levonjuk a fogvatartás költségeit – elvégre ezek a határsértők szabadon járkálhatnak -, valamint hozzáadjuk a „zsebpénzüket”, akkor ez a fenti menekültszámmal kalkulálva naponta nagyjából 48 millió forintot tesz ki. Egy évre kivetítve ez megdöbbentő számadatot eredményez.

Annak igazán örülünk, hogy Lázár János egyetért velünk abban, hogy a Béla cigány utcai befogadó otthon biztonsági szempontból nem alkalmas a migránsok elhelyezésére, valamint abban is, hogy Hódmezővásárhely nincs erre a problémára felkészülve. Reméljük, hogy sikerül a város szempontjait figyelembe vevő, illetve az itt élők szubjektív biztonságérzetét is javító megoldást találni. Amennyiben ez nem valósulna meg, úgy a megyei Jobbik minden törvényes eszközt meg fog ragadni, hogy ezt a tarthatatlan helyzetet felszámolhassuk.”

 

Dombi-Kiss László

Jobbik Csongrád megyei alelnök,                                                                            
hódmezővásárhelyi elnök