Az Európai Parlament szavazattöbbséggel egy olyan mechanizmus létrehozásáról szóló javaslatot fogadott el, amely mechanizmus lehetővé teszi, hogy ideiglenesen visszaállítsák a vízumkényszert azon országok ellen, amelyekből tömegesen érkeznek a menedékkérők.

A mechanizmus mellett 631 képviselő szavazott, 236 pedig ellenezte.
Tanja Fajon képviselő kérelmezte a szavazás elhalasztását, s „illegálisnak” nevezte a mechanizmus javaslatát, mert korlátozza a parlament jogait. Indítványát azonban elvetették, s megszavazták a mechanizmust.

A szavazást követően Tanja Fajon kijelentette, ezzel hibát követtek el és „káoszt teremtettek”. Eduardo Mera javaslattevő cáfolta ezt a kijelentést, mert szerinte a mechanizmus nem jelenti azt, hogy az Európai Parlament lemond az Európai Unió alapdokumentumában meghatározott hatásköreiről.

Véleménye szerint ugyanis a Miniszterek Tanácsa csak átmenetileg korlátozza majd a vízummentességet, hiszen egyes országoknak a „schengeni feketelistára” való visszahelyezéséhez az Európai Parlament beleegyezésére lenne szükség.
Mindazonáltal a mechanizmus elfogadása nem jelenti a vízumkényszer automatikus visszaállítását, s az európai parlamenti képviselők szerint nem valószínű, hogy ez bekövetkezne – írja a Tanjug.

Egyes képviselők állítása szerint hat olyan állam van az EU-ban, amelyek már alkalmazták volna a mechanizmust egyes nyugat-balkáni országokra, s úgy tűnik, leginkább Bosznia esetében jártak volna el így – jelenti a Beta strasbourgi tudósítója.

Cecilia Malmström európai igazságügyi és belügyi biztos üdvözölte a mechanizmus elfogadását, s leszögezte, ez erősíti a vízumliberalizációs folyamat integritását és hitelességét – áll mai közleményében. Hangsúlyozta, a vízumkényszer visszaállítása egy olyan intézkedés, amelyet csak szélsőséges esetekben alkalmaznak majd, s nem irányul egy konkrét ország vagy régió ellen sem.

Forrás: B92, Beta, Tanjug, Deutsche Welle