A Vásárhelyi Őszi Tárlat az országban egyedülálló módon, immár hat évtizede minden esztendőben megrendezésre kerülő kiállítás. Egyediségét töretlen hagyománya, folyamatossága, magas szakmai színvonala, valamint az adja, hogy valamennyi képzőművészeti ág képviselteti magát az 1954 óta, minden év október első vasárnapján nyíló tárlaton – mondta a keddi sajtótájékoztatón dr. Kószó Péter, alpolgármester, aki hozzátette, hogy 8-9 éves gyermekként édesapjával már volt először a kiállításon.

Az idei évben rekordszámú, 768 alkotás érkezett a hatvanadik Vásárhelyi Őszi Tárlatra – kezdte Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum igazgatója, aki elmondta, hogy a 336 művész által beadott kollekció része volt 470 festmény, 130 grafika és 158 szobor, valamint kilenc, műfajilag be nem sorolható, egyéb mű. Az Őszi Tárlat a hazai képzőművészek igazi rangsorolása, egy-egy művész a beadott mű értékelése alapján tudja magát elhelyezni a hazai művészek mezőnyében – vallják a tárlat szervezői.

Az augusztus első napjaiban zajló zsűrizésen a tizenkét tagú szakmai testület 194 művész 262 műalkotását találta alkalmasnak, hogy reprezentálja a jelen képzőművészetét az Őszi Tárlaton. A jubileumi kiállításon 154 festmény, 32 grafika és 76 plasztika kerül kiállításra. A tárlat zsűrije döntött a hazai kiállítási viszonylatban kimagasló számú és összegű elismerésekről is, ezek az információk azonban csak a kiállítás megnyitóján, október 6-án lesznek nyilvánosak.

A sajtótájékoztatón az alpolgármester hozzátette, az elmúlt 10-15 évben nagy fejlődésen ment át az Őszi Tárlat, amely mára a legjelentősebb magyar kortárs kiállítás. Az alkotók itt mérhetik le, hogy hol állnak a magyar mezőnyben – tette hozzá dr. Kószó Péter.

Nagy Imre zárásként kijelentette: – rangnak és megbecsülésnek számít az Őszi Tárlaton kiállítani. Olyan nagy művészeti csomaggal várjuk a városba látogatókat, ami országos viszonylatban is unikális lehet, amely mára valóban a kortárs magyar művészet egyik legfontosabb országos seregszemléje lett.

Antal Sándor