– A talp olyan fontos, mint a szív és az agy. Ezen a felületen sokkal több az idegvégződés, mint a testünkön bárhol – kezdte a műsor dr. Ciortea Péter. Hozzátette, már az ókori egyiptomiak is szandállal védték ezt a testrészüket.

A talp két boltozatból áll: egy hosszanti és egy keresztboltozatból. Így alakul ki az a három pont, amelyeken stabilan állunk és járunk. Ha az egyensúly megbillen, akkor betegségek is kialakulhatnak.

Sokakat érintő probléma a lúdtalp, amely a boltozatok süllyedésével jár. Ez az elváltozás bármikor kialakulhat, gyermekkortól egészen időskorig, okozója pedig a rossz lábbeli, a gyors hízás és növekedés is lehet. Lúdtalp esetén érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni, ugyanis a későbbiekben térd, csípő és gerincbántalmak is jelentkezhetnek.

A nők körében örök kérdés: viseljenek-e magassarkú cipőt? – Ez a lábbeli összenyomja a lábujjakat, valamint az izületek, szalagok károsodásaihoz vezethet. Maximum 4-5 cm magas sarkú cipő viselhető – mondta a műsor vendége.

A keleti gyógyászat szerint a talpon keresztül megállapíthatóak és kezelhetők is betegségek. A doktor felhívta a figyelmet, érdemes naponta 15 percet mezítláb sétálni. Ez azért is előnyös, mert a testünkben felszabadulnak olyan negatív elektronok, amelyektől csak akkor tudunk megszabadulni, ha a talp érintkezik a földdel. A mezítlábaskodás jótékony hatásai közé tartozik, hogy nyugtatja az idegrendszert és javítja a véráramlást.

– Ha nem akarunk felfázni, akkor érdemes hozzászoktatni magunkat a mezítláb járkáláshoz. Előnyös, ha ezt nyáron kezdjük el, és fontos a rendszeresség, mert ha csak hetente és havonta próbálkozunk, akkor biztos, hogy megbetegszünk – zárta az aneszteziológus-belgyógyász.

Megyeri József