Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetektől északra, valamint a Kelet-európai-síkság fölött egy-egy ciklon helyezkedik el. Emiatt a felsorolt területeken és a ciklonokhoz tartozó frontok mentén többnyire erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. Ugyanakkor a Skandináv-félsziget keleti tájaitól a Kárpát-medencén át egészen a Földközi-tengerig magasnyomású zóna található. Az anticiklon területén északabbra változóan felhős az ég, délebbre pedig túlnyomóan napos az idő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk keleti és északi vidékein többnyire 15 és 22, középen 20 és 28 fok között alakul. Délen, délnyugaton folytatódik a nyárias idő, a délutáni órákra általában 29 és 34 fok közé melegszik fel a levegő.
Péntek estig a Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem valószínű, marad a túlnyomóan napos idő.

Várható időjárás péntek estig:

Csütörtökön az időnként megnövekvő felhőzet mellett több órára kisüt a nap, egy-egy zápor előfordulhat. Pénteken túlnyomóan derült, napos, száraz időre számíthatunk, csak a nyugati határnál lesz időnként több felhő. Csütörtökön többnyire mérsékelt marad a légmozgás, pénteken nyugaton a délkeleti, keleten az északkeleti szél időnként megélénkül.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5, 11 fok között valószínű, de északkeleten ennél hidegebb is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 22, 26 fok között alakul.

 

MTI