Hódmezővásárhely adósságállományáról tartott sajtótájékoztatót csütörtök délután Almási István polgármester és dr. Végh Ibolya aljegyző.

– A város 2006-ban nehéz döntés előtt állt, a 2007 és 2013 közötti uniós fejlesztési ciklus kapujában. Kevés önerővel rendelkeztünk és a csökkenő állami normatívával is szembesülnünk kellett. Két út állt előttünk: vagy kismértékben fejlesztünk és kis összegű fejlesztési hiteleket veszünk fel, vagy nagyobb külső forrást vonunk be a város költségvetésébe – kezdte Almási István. Hozzátette, az utóbbit választották, a város 69,4 millió svájci frank értékben kötvényt bocsátott ki, hogy fejlesztési forráshoz jusson.

A polgármester elmondta, az utóbbi években visszavásárolták a külföldi kézben lévő közműveket. Ezen kívül új belváros született, kulturális és oktatási intézmények újultak meg, valamint a városi úthálózatra és a kórházra is nagy összeget költöttek.

– A kormány az utóbbi években döntést hozott a hazai települések adósságának átvételéről. Elismerte Hódmezővásárhely fejlesztéspolitikát, ezért maximális mértékben, 70 százalékban vállalta át a város adósságállományát. Vásárhely fennálló teljes adósságállománya a tavalyi év végén 22 milliárd 358 millió forint volt, ebből a kormány 15 milliárd 651 milliót vett át, a maradék a jelenlegi árfolyamon 6,5 milliárd forint. Ez az összeg kevesebb, mint 2002-ben volt. Hódmezővásárhely többé már nem az adósság városa – folytatta Almási István.

A sajtótájékoztatón Dr. Végh Ibolya aljegyző elmondta, az ötezer fő alatti településeken százszázalékos, míg a nagyobbakon részleges átvállalás történt. Hódmezővásárhely bizonyítani tudta, hogy minden forrást fejlesztésre fordított, valószínűleg ezért született a döntés, hogy a város méltó arra, hogy az állam a lehető legnagyobb mértékben konszolidálja az adósságállományát.

Megyeri József