Több mint 660 ezer eurós fejlesztés kezdődött meg a vásárhelyi kórház emlőszűrő központjában. A beruházás keretében új digitális ultrahang- és mammográfiás berendezések beszerzésére kerül sor, emellett új leletező és archiváló rendszer kerül kialakításra és a mammográfiás központot is átépítik – mondta el a főigazgató.

Dr. Kallai Árpád elmondta, a fejlesztéseknek köszönhetően a legmodernebb ultrahang- és mammográfiás berendezésekkel vizsgálhatják a kórházba érkező pácienseket, amelyek részére teljesen új helyiségeket alakítanak ki. Az új berendezések nem csak Magyarországon, de az egész világon újdonságnak számít.

A makói kórház 91 dolgozója vehet részt az Európai Unió által támogatott szakképzési programban: 27 ápoló szerezhet új szakképesítést, 64 szakdolgozó részére biztosítanak menedzsment jellegű továbbképzéseket a stressz-kezelés területet érintően. Erre valamivel több, mint 123 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek – hangzott el műsorunkban.

Dr. Kallai Árpád műsorunkban kifejtette, egy 100 százalékos támogatottságú, 377 millió forintos pályázat keretében 19 ágyas nappali kórházzal bővítik a Kakasszéki Mozgásszervi Rehabilitációs Centrumot, de a személyi létszámot és az eszközparkot is fejlesztik, valamint továbbképzésekre is fordíthatnak. A beruházás megvalósulásához az önkormányzat egy 18 millió forintos fejlesztéssel járul hozzá.

A műsorban a hallgatók a hosszas várakozási idő kapcsán isk érdezték vendégünket, amire dr. Kallai Árpád válaszában elmondta, az átalakításokkal remélhetőleg ez a probléma is megoldódik. Miért csak egyszer van bőrgyógyászati rendelés Makón? – tette fel a kérdést az egyik földeáki hallgató. Vendégünk kifejtette, hogy szakember hiány miatt így tudták megoldani.Hozzátette, Földeákról nem csak Makóra, hanem Hódmezővásárhelyre is át lehet jönni kezelésre.

Szeptember 14-én ünnepli az Egészséges Vásárhely Program az 5. születésnapját, ezért egy nagyszabású rendezvénnyel is készülnek. Szeptember 6-án, egy országos konferenciát szerveznek a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, illetve 14-én, a kórházban szűrővizsgálatokkal, előadásokkal, sportbemutatókkal készülnek az érdeklődők részére. Ugyanezen a napon a Kossuth téren családi napra várják a kicsiket és a nagyokat.

Nagy Ágnes