Szeptember másodikával Mindszenten is megkezdődött a 2013/14-es tanév. Az elmúlt évekhez hasonlóan az első héten a polgárőrök is ott vannak az iskola körül, akik odafigyelnek a gyerekekre, hogy biztonságosan beérjenek az iskolába, de a délutáni záráskor is ott vannak az intézmény körül. Bereczki Lajos, a Mindszenti Polgárőr Egyesület elnöke szerint ez az egy hét elegendő, hogy mind a közlekedők és mind a diákok visszaszokjanak a korábbi rendhez.

Az új tanévben történtek változások is, melyről Bagitáné Szécsényi Mária számpolt be portálunknak. A délelőtti tanórák végeztével most már nem csak az alsóban, hanem a felső tagozatban is élhetnek a diákok a tanulószoba lehetőségével, ahol a másnapi leckét készítik el. Mindezek mellett új foglalkozások indulnak az intézményben, amivel bővíthetik tudásukat a nebulók – tette hozzá az igazgató.

Az elmúlt években nem volt lehetőségük, hogy szakköröket indítsanak, de az új tanévtől ez megváltozik. – Irodalmi, matematikai, kézműves, informatikai, média, logikai és népi játékok címen szakköröket indítunk a gyerekeknek, valamint tovább folytatódik a projektoktatás – sorolta az újdonságokat az igazgató, majd hozzátette: a szakkörök mellett természetesen a korrepetálások is segíteni fogják a tanulókat.

Az iskolában kiemelten kezelik a természettudományos tantárgyakat. Nagy óraszámot kapott a természetjárás, mely évszaktól függetlenül heti rendszerességgel jelentkezik. A természetjárás a felsőben is elindul, valamint a korábban már bevezetett, de az anyagiak miatt megszüntetett mezőgazdasági program is újra kezdődik. – Ez a program sok-sok üzemlátogatással jár, amit nagyon szerettek a diákok, de reméljük, hogy újfent sikeres lesz – tette hozzá az igazgató.

Az intézményben fokozottan segíteni kívánják a negyedikből ötödik osztályba történő átmenetet, ami miatt tantárgyakként rendeznek külön foglalkozásokat. A felsősöknek középiskolai előkészítő oktatás indul magyar, német és történelem tantárgyakból – tudtuk meg Bagitáné Szécsényi Máriától, aki elmondta, hogy újként jelenik meg az iskolában a KRESZ oktatás, ami az alsó és a felső tagozatosokat egyaránt érinti.

A sportra, így a labdajátékokra is nagy figyelmet fordítanak. A felmérések után az igényeknek megfelelően röplabda, kézilabda, vagy kosárlabda szakkört rendeznek.

Az igazgató elmondta, hogy a felsősök tanulását továbbra is segíti majd a tanulószoba, valamint szakköri szinten egy új tantárgyat, természettudományos gyakorlatokat indítanak. Ezek leginkább a kísérletezésen alapulnak majd és reméljük értékes és élményszerű órák lesznek. Továbbá bízunk benne, hogy a tanulók és a szülők is választani tudnak majd az ajánlatok közül, melyek jól kiegészítik a tanítási órákat, de a szabadidős tevékenységet is hasznossá teszik – zárta Bagitáné Szécsényi Mária.

A diákoknak és a szülőknek az első héten kell jelentkezniük a foglalkozásokra, amelyek majd csak a második héttől indulnak. Azok, akik valamilyen szakkörre jelentkeztek, azoknak az évvégéig kötelezően részt kell venniük az órákon. Értékelni fogják a diákok teljesítményét, de nem jegy formájában. Mindezekről bővebben a héten szülői értekezleten is tájékoztatják a szülőket.

A 6. osztályos Kulcsár Gábor nem igazán várta az iskolát, ugyanis a fiatal nagyon jól érezte magát a nyári pihenőn, ennek ellenére neki is korán kellett kelnie hétfőn reggel. Kedvenc tantárgya a testnevelés, hiszen nagyon szeret sportolni.

Antal Sándor