Huszonhét millió forintból teljes felújítás és bővítés alá kerül a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria állandó kiállítása – tudtuk meg dr. Nagy Imrétől múzeumigazgatótól, a hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatón a z Alföldi Galériában. Az Emberi Erőforrások Minisztérium  egy Alfa elnevezésű programot hirdetett 2012-ben, amelyben Hódmezővásárhely sikeresen szerepelt, így a támogatást elnyerte, melyből korszerűsítések és bővítések valósultak meg a múzeumban.

A felújításban nagy szerepet kapott az 1985-ben készült neonvilágítás lecserélése, amelyek helyett új kereklámpás csúsztatható világítás lett felszerelve, így az adott műveket könnyebben ki lehet világítani és ezáltal modernebb képet mutat az intézmény. Természetesen az elnyert összegből  néhány kiállítóterem parkettáját is újracsiszolták, illetve új térválasztó elemek kerültek kialakításra és az emelet termei is új színben pompáznak – fejtette ki a múzeumigazgató.

A felújítás során két új terem is kialakításra került az emeleti szinten és a bejárási rend is teljes mértékben megváltozott, így, aki a fenti kiállító termeket veszi útba, az oda vezető folyósón Medgyessy plasztikákat szemlélve juthat el az első teremig.

Dr. Nagy Imre a sajtótájékoztatón azt is elmondta, október 5-én nyílik meg az újragondolt kiállítás és rá egy napra a látogatók már a 60. jubileumi Vásárhelyi Őszi Tárlatot is láthatják. Az öt kiállítás, így egyben egy átfogó képet ad a 19-20. század klasszikus alkotásától kezdve a jelen művészet törekvéséig.

 

Horváth Petra