A Clipper Round the World nem egy szokványos verseny: alapítója a legendás vitorlázó, Sir Robin Knox-Johnston, aki vitorlásával elsőként kerülte meg a Földet egyedül, kikötés nélkül. Az általa alapított verseny az egyetlen, amelyen azok is elindulhatnak, akik korábban sohasem vitorláztak, így bárkinek lehetősége nyílik megismerni a vitorlázás szépségeit.

A 40 ezer tengeri mérföld hosszú, 6 kontinens 15 kikötőjét érintő földkerülő verseny körülbelül 11 hónapig tart. Az immár kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő vitorlásversenyen 12 vadonatúj 70 lábas yacht vesz részt, amelynek mindegyikén egy-egy professzionális kapitány és 20 fős személyzete vág neki a nem mindennapi útnak.

A verseny Londonból rajtol 2013. szeptember 1-jén. Az ünnepélyes induláson – amelyre 250 ezer vendéget várnak – a verseny történetében először egy magyar nő is részt vesz versenyzőként. Koczka Terézia, a coachként dolgozó 60 éves magyar nő korábban sohasem vitorlázott, mégis reméli, hogy végig tudja csinálni az élete legnagyobb kihívásának számító versenyt.

„Egy japán mondás szerint mindenki új életet kezd 60 után. Az 50. születésnapomon elhatároztam, hogy születésnapi ajándékként adok magamnak közel egy év távollétet, hogy azzá az emberré váljak, aki a hátralévő éveit majd értelmesen éli. Megtapasztaltam már, hogy a távollét a megszokottól segít világosan látni azt, amit tennem kell a jövőben.” – véli Koczka Terézia, aki főként a saját lelki fejlődését várja az út során tapasztaltaktól. „Tizenegy hónap a tengeren több tucat, kezdetben ismeretlen emberrel összezárva, ugyanakkor közös cél érdekében dolgozva hatalmas erő, kihívás és egyben lehetőség is, hogy kihozza belőlem azt, ami bennem van – kíváncsian várom, mi lesz az.” – teszi hozzá a vállalkozó szellemű versenyző.

A résztvevőket bárki támogathatja úgynevezett Personal Sponsorship keretében. Viszonzásként a versenyzőnek lehetősége van promotálni szponzorát szinte minden személyes megjelenése kapcsán, és más egyéb előnye mellett a szponzora logójával ellátott ruhákat is viselheti.

A sok kihívással járó versenyt Terézia arra is felhasználja, hogy támogatást gyűjtsön hátrányos helyzetben nevelkedő gyermekek, fiatalok oktatásához.

Forrás: WEBBeteg.hu