Az online kérdőív segítségével azt kívánják felmérni, hogy hány éves korban kezdenek el a gyermekek tévézni és mennyi időt töltenek el a készülékek előtt. Arra is választ keresnek, hogy a szülők mi alapján döntik el, milyen műsorokat nézhet a gyermekük, és megítélésük szerint túl sokat tévéznek-e, illetve árt-e a felügyelet nélküli tévézés.


A kérdőív kitér arra is, hogy a tévézés hatásairól miként vélekednek a szülők, illetve arra, hogy mely médiatartalmakat tartják a leginkább károsnak a gyermekekre nézve. A kutatás állásfoglalásra kéri a résztvevőket abban is, hogy támogatnának-e egy olyan új, médiaszabályozási elemet, amely a háromévesnél fiatalabb gyerekek érdekeit védné, illetve elfogadnák-e a káros médiatartalmak típusának megjelölését.

A kutatás célja, hogy vizsgálja a médiafogyasztási attitűdöket, és fokozza a tudatosságot az olyan, gyermekeket érintő problémás médiatartalmakkal kapcsolatban, mint az erőszak, a trágárság vagy a félelemkeltés.

A kérdőívet a Médiatanács blogján: ahttp://mediatanacs.blog.hu/2013/08/16/melyik_a_harom_legkarosabb_mediatartalom_az_nmhh_kerdoive_a_gyermekek_tevenezesi_szokasairol#more5463280 oldalon lehet kitölteni, amely 5 percet vesz igénybe. Azok segítségét várja a médiahatóság, akik 16 évnél fiatalabb gyermeket nevelnek, vagy velük egy háztartásban élnek.

Forrás: MTI