A levegőből is ellenőrzi mostantól a parlagfüves területeket a Vidékfejlesztési Minisztérium. A növényvédelmi felügyelők a következő hetekben helikopterekkel járják végig az ország leginkább fertőzött részeit. Ahol parlagfüvet látnak, oda visszamennek, és a föld használóját akár 5 millió forintra is megbüntethetik.

A Székesfehérvár melletti Börgöndi repülőtérről szállt fel az a helikopter, amellyel Fejér megye parlagfüves területeit térképezték fel. A gépen növényvédelmi felügyelők is ültek, akik már messziről felismerik a gyomnövényt. Körülbelül 10 méteres magasságból garantáltan beazonosítjuk a gyomnövényt – nyilatkozta Pálmai Ottó, a Fejér megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatója.

A parlagfűvel fertőzött helyekre a felügyelők visszamennek, és megindítják az eljárást. Elrendelik a kényszerkaszálást, a föld használóját pedig akár 5 millió forintra is megbüntethetik. A légi felderítés a földi bejárásnál jóval hatékonyabb, a helikopterrel ugyanis egy megyét 1-2 nap alatt végig lehet pásztázni. A felügyelőknek így nem kell külön keresniük a parlagfüves területeket. Bárhol az országban lehet számítani rá, hogy megjelennek a helikopterek – mondta Szalkai Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

Az ÁNTSZ adatai szerint a parlagfű pollenkoncentrációja folyamatosan emelkedik, van olyan mérőállomás, ahol már a magas szintet is elérte. Szakemberek szerint most kezdődött a gyomnövény tömeges virágzása, a parlagfűszezon csúcsa a hónap végén várható.

Forrás: hirado.hu