Családok százezrei kerültek ki a devizahitel-csapdából a végtörlesztésnek és az árfolyamgátnak köszönhetően. Most azokon szeretne segíteni a kormány, akiken eddig nem tudtak – mondta Rétvári felidézve, hogy az elmúlt hetekben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter számos tárgyalást folytatott a bankszövetséggel és a devizahiteleseket képviselő civil szervezetekkel. Szerinte a már létező lehetőségeket (pl. árfolyamgát) figyelembe véve kell megszületnie a megoldásnak. Szavaiból arra lehet következtetni, hogy kiegészítő jellegű megoldás lenne a csomag.


“A bankok nagyon hibás terméket kínáltak az embereknek” – fogalmazott. Az államtitkár szerint a hitelfelvevők szempontjából is igazságosnak kell lenni, hiszen “felelősségük van a devizát felvevőknek is, (…) és nem lenne igazságos, ha a forinthitelt felvevők hátrányosabb helyzetbe kerülnének”. Rétvári mindemellett azt is mondta, hogy mindenkin segíteni kívánnak, aki devizahitel miatt került bajba, konkrétumokat azonban nem említett.

Eközben a bankszövetség szakértői is elemzik annak lehetőségét, miként lehetne segítséget nyújtani a devizahiteleseknek. A Figyelő a múlt héten úgy értesült, hogy a kezeik alatt készülő csomag azonban több elemében sem felel meg a kormány elvárásainak. A javaslatcsomagot egyébként a szervezet az augusztus 20-i hosszú hétvége után mutatja majd be a kabinetnek. Varga Mihály és Rogán Antal már jelezte: kompromisszumos megoldás híján ősszel a kormány egyoldalúan dönt a devizahitelesek megsegítéséről.

Június végéig a jogosultak teljes körének mintegy 38 százaléka lépett be az árfolyamgát-rendszerbe – tette közzé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete múlt héten a honlapján. Egy átlagos, már belépő ügyfél körülbelül 93 ezer forintnyi törlesztőrészlet megfizetésétől mentesült végleg.

Forrás: portfolio.hu