– A csomorkányi elszármazottak már a korábbi években is szerveztek találkozókat, de mi úgy gondoltuk, hogy nagyszabásúvá tesszük a rendezvényt. Nagyon örülök, hogy ilyen sokan eljöttek a templomromhoz – mondta Mucsi Tamás főszervező. Hozzátette, a csomorkányi és a vásárhelyi puszta környékéről, például Orosházáról, Békéssámsonról, és Székkutasról is érkeztek, sokan kerékpárral látogattak el a találkozóra.

A nap egy koszorúzással egybekötött megemlékezéssel kezdődött az egykori csomorkányi iskolánál, majd Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere megnyitotta a programot. – Úgy érzem, ha ennyi embert érdekel a múlt, és ilyen sokan kötődnek e helyhez, akkor érdemes a jövőben is megszervezni a találkozót. A mai világban az elhidegülés a jellemző, csodálatos, hogy egy rendezvényen ennyien megjelennek – hallhattuk a város első emberétől.

Ezt követően megkezdődtek a színpadi produkciók, számos népdalkör előadását élvezhették a résztvevők. Az énekeken kívül különböző versek és táncok is színesítették a programot, délután pedig különösen örülhettek a mulatozni vágyók, ugyanis Labozár Antal és zenekara szórakoztatta a közönséget.

A vásárhelyi Hegedűs Mihály hét évig külterületi lovas kézbesítőként dolgozott a pusztában, a promenad.hu-nak elmondta, körülbelül 2100 alkalommal járta végig a csomorkányi utat. Nagyon jól érezte magát a szombati találkozón, véleménye szerint fontos, hogy a fiatalok is megismerkedjenek a régi hagyományokkal.

Az orosházi Palyov Pálnénak a nagyszülei éltek ezen a vidéken. – Úgy gondolom, hogy azoknak az embereknek, akik itt éltek és itt nőttek fel, feltétlenül szükséges, hogy egy ilyen találkozón részt vegyenek – mondta nyilatkozatában.

Megyeri József