A hatóság csütörtöki közleménye szerint az üzemre előzetes adatgyűjtés alapján figyelt fel az élelmiszerbiztonsági hatóság kiemelt ügyeket vizsgáló csoportja.
A vállalat egyik telephelyén 1 köbméteres jelöletlen tartályokból csomagolták az étolajat. Az ellenőrzés idején a helyszínen éppen 7000 liter jelöletlen, ismeretlen eredetű étolaj porciózása folyt, további 1500 liter pedig már kiszerelt állapotban volt.
A szennyezett, visszagyűjtött 20 literes kannák külső mosását Nátron lúggal végezték, a folyadékot az erdőbe szivattyúzták. Belső mosás nem történt, a kannákban lévő maradékra töltötték rá az olajat.
A helyszínen elérhető adatok alapján nagyjából 1100 vendéglátóhelyre szállítottak étolajat az ország teljes területén – közölte a Nébih.
A hivatal szakemberei felfüggesztették az üzem tevékenységét, és elrendelték a tételek azonnali visszahívását. A helyszínre kiérkező környezetvédelmi hatóság is megkezdte eljárását, ennek során a teljes étolajkészletet lefoglalták mint veszélyes hulladékot.

 

MTI