A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) országszerte több ponton felállított logisztikai központjaiból már megkezdte a tankönyvek kiszállítását az iskolákba. Szeptemberig minden intézménybe megérkezik a mintegy 1,2 millió névre szóló tankönyvcsomag, melyeket az iskolák tanévkezdéskor osztanak ki a diákoknak. Idén több mint 600 ezren – a rászorulók, illetve az első évfolyamosok – állami támogatásnak köszönhetően ingyenesen jutnak hozzá a tankönyvekhez.

Összesen 1,2 millió tankönycsomagot szállít ki a Kello szeptemberig az iskoláknak. A Könyvtárellátó országszerte több ponton felállított logisztikai központjaiból biztosítja, hogy a tankönyvellátás zavartalanul működjön, és iskolakezdéskor minden diák kézhez kaphassa névreszóló tankönyvcsomagját.

A Kello 550 ezer díjbekérőt postázott ki korábban a diákok részére, idén összesen tehát a diákok kevesebb, mint felének kell fizetnie a tankönyvekért. A díjbekérők az iskola által leadott rendelések alapján kerültek kiállításra. A befizetési határidő augusztus 15-e, azonban a határidő lejárta után is lehetőség van kiegyenlíteni a tankönyvek ellenértékét, ebben az esetben a befizetés tényét a tankönyvek átvételekor, az iskola felé a diáknak vagy a szülőnek kell igazolnia. A határidő betartása a szülők számára egy kényelmi funkciót jelent, hiszen a Könyvtárellátó automatikusan jelzi az iskoláknak az időben történő befizetéséket. Ebben az esetben a tankönyvek átvételekor semmilyen külön igazolás bemutatására nincs szükség.

Az iskolai adatbázisban költözés vagy egyéb változás következtében helytelenül szereplő lakcím miatt a fizetős diákok egy nagyon kis hányada nem kapta kézhez a kipostázott tankönyves díjbekérőt. A Könyvtárellátó ezért arra kéri a szülőket, hogy ha a gyermekük nem jogosult ingyentankönyvre, viszont díjbekérőt sem kaptak, ezt mielőbb jelezzék a Kellónak a https://tankonyvrendeles.kello.hu/Home/Contact címen található elérhetőségek valamelyikén az adatok pontosítása érdekében.

A kipostázott díjbekérőt készpénzzel, átutalással és iskolakezdési kafetéria utalvánnyal is ki lehet egyenlíteni – áll a közleményben.