Afro-amerikai énekhangoktól zeng a Dóm tér két napja. Gőzerővel próbálja a tengerentúli Living Arts társulat a Porgy és Bess-t, mely pénteken és szombaton kerül színre a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A szereplők jókedvűek, 21 éve, a világ 17 országában sikerrel játszott produkciójukat lelkesen igyekeznek a hatalmas szegedi színpadra alkalmazni.

Megkérdeztük a Bess-t alakító Angela Owens-t és a Porgy-t játszó Richard Hobsont, hogy mit tartanak szerepeik legnagyobb kihívásának. Owens szerint sok afro-amerikai operaénekes fél attól, hogy elvállalja Bess-t, mert tartanak tőle, hogy beskatulyázzák őket. Ő azonban imádja Gershwin remekművét, a kulturális inspirációit, a kortárs jellegét.

Hobsonnak különleges feladata van a színpadon, hiszen az egész előadás során térdepelve, kúszva, de legjobb esetben is egy guruló kiskocsin magát húzva kell énekelnie az egyáltalán nem könnyű szerepet. Mégis szereti ezt a kihívást, hiszen úgy érzi, ha el tudja énekelni így is, akkor biztosan megfelelő fizikai kondícióban van. „Sok énekes azt gondolja, több tartást ad, ha mankó segítségével, állva adják elő a szerepet. Szerintem semmivel sem kevesebb a karakter méltósága ebben a formában.”

„Gershwin pontosan tudta, hogy mit szeretne megírni, mindenre megvan a válasz a műben, ez egy csodálatos történet – magyarázza a rendező, Susan Williams-Finch. – Éppen ezért ragaszkodtam a szerző eredeti akaratához, üzenetéhez, és azokhoz az információkhoz, amiket az eredeti regényben olvastam. Persze valamelyest maivá kellett tenni, hiszen 2013-at írunk – de mindezt a korszak szellemében tettük.”

Stephen Finch, aki korábban tizenhét éve felváltva alakítja a címszereplő Porgy és a gyilkos Crown szerepét, most utóbbit játssza a darabban. Úgy érzi, sikerük a magas színvonalú színházi produkcióban rejlik, melybe minden alkotó és szereplő belerakja szívét-lelkét. Elmondta: az utazó társulatok közül ők játsszák legrégebben a művet.

A Porgy és Bess-t augusztus 9-én és 10-én láthatják a Szegedi Szabadtéri Játékok nézői. Érdemes jegyet vásárolni az operára azoknak is, akik nem kifejezetten ennek a műfajnak a rajongói, hiszen a klasszikus opera dallamok mellett megtalálhatók benne afro-amerikai, jazz és gospel elemek is. Jelenleg Európában kizárólag Szegeden látható Gershwin remekműve.

 

George és Ira Gershwin®

DuBose és Dorothy Heyward

PORGY ÉS BESS

jazz-opera két részben

 

SZEREPOSZTÁS

Porgy

RICHARD HOBSON

Bess:

ANGELA OWENS

Crown:

STEPHEN FINCH

Serena:

ANNE FRIDAL

Maria:

STEPHANIE BEADLE

Sportin’Life:

REGGIE WHITEHEAD

Jake:

THOMAS ELLIOTT

Lily:

JEANETT BLAKENEY

Közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar

 

Szcenika

Tóth Kázmér

Jelmez

Susan Williams-Finch

 

Koreográfus

Starr Domingue

Karigazgató

Robert Hoyt

 

Rendezőasszisztens

Stephen Finch

 

Karmester

STEFAN KOZINSKI

 

Rendező

SUSAN WILLIAMS-FINCH

 

Európai Partner

ARMEL PRODUKCIÓ ÉS SAJTÓIRODA

The worldwide copyrights in the music of George and Ira Gershwin® for this presentation are licensed by the Gershwin Family. PORGY AND BESSSM is presented by arrangement with TAMS-WITMARK MUSIC LIBRARY, INC. 560 Lexington Avenue, New York, New York 10022. GERSHWIN is a registered trademark and service mark of Gershwin Enterprises. PORGY AND BESS is a trademark and service mark of Porgy and Bess Enterprises.

 

Szabadtéri Sajtó