Az érintett veszprémi trafikba hétfőn érkeztek az ellenőrök. A felvételeket a tulajdonos bocsátotta az ATV rendelkezésére, mert szerinte olyan helyzetet teremtettek, melynek egyértelműen és szándékosan az eladó figyelmének elterelése és a bírságolás lehetőségének megteremtése volt a célja.

„Beszélgettek, akkor mondták, hogy ezt kérik, azt kérik. Amikor fizetett volna a fiatalabb, akkor nézte a pénztárcáját, mégsincs elég pénz. Erre a másiktól kölcsön kért” – idézte fel az esetet Treligyik Tímea, eladó.

Eközben lépett a helyiségbe a kiskorú fiú, aki kivárta a sort, majd az eladó elkérte az igazolványát és mikor kiderült, hogy még nem múlt el 18 éves, kiküldte a boltból. Mégis szabálytalan volt, mert a kiskorút azonnal ki kellett volna küldenie a felügyelők szerint, akik ezt jegyzőkönyvbe is vették, majd a bírságolás kilátásba helyezésével távoztak.

„Direkt behoztak egy fiatalkorút, direkt beállították, besurrantották az üzletbe” – háborodott fel az eljáráson Szabó Krisztián, a trafik tulajdonosa.

„Amikor kiderült, hogy fiatalkorú, mert a kolléganőm elkérte a személyi igazolványát, utána jelezték, hogy igen, ők hozták be és igen, ők gyártották ezt a szituációt. Felháborodtam, illetve a kolléganőt nyugtattam, aki egy órán keresztül sírt” – mondta Szabó Krisztián.

Egy nappal később ugyanennek a tulajdonosnak egy másik veszprémi trafikját is ellenőrizte ugyanez a két fogyasztóvédelmi felügyelő. Itt egy fiatal lányt használtak csalinak, de nem jött be a trükk. Perger Mónika, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság sajtóreferense szerint ez mindennapos gyakorlat.

„A felügyelők fiatalkorú személlyel bemennek az üzletbe, próbavásárlás keretében megpróbálnak dohányterméket vásárolni, illetve ha a jogszabály úgy határoz, hogy a fiatalkorú már be sem léphet az üzletbe, nem tartózkodhat ott, tehát már a felügyelők azt is vizsgálják, hogy a kereskedő felszólítja-e a korának igazolására a fiatalkorút” – fogalmazott Perger Mónika.

Július elseje óta a felügyelők 274 esetben vontak be kiskorút az ellenőrzésbe, akik közül 38-at kiszolgáltak, míg 72-t nem szólítottak fel az üzlet elhagyására az eladók. Ezek a trafikok mind bírságra, vagy akár a működési engedélyük felfüggesztésére számíthatnak.

 

atv.hu