Az ügy középpontjában az Európai Unió területéről behozott import autókkal való összefüggésben létrejött bűnszervezet volt, amely azt az ÁFA fizetési kötelezettséget akarta kijátszani, amely szerint, ha az unión belül importálnak autókat, akkor az első belföldi forgalomba hozónak kell az ÁFÁ-t megfizetnie.

Magyarországi cégeket hoztak létre, és ezen cégek nevével állítottak ki fiktív számlákat az autók értékesítéséről, így úgy tüntették föl az értékesítéseket, mint ha azok Magyarország területén már megtörténtek volna. A bűnszervezet keretében 12 személy ellen került sor vádemelésre, 10 személlyel szemben a rendes eljárás formájában, 2 személy ellen gyorsított eljárás keretében.

Mindösszesen 760 millió forint ÁFA adónemben fennálló kárt okoztak a magyar államnak, amelyből két személy térített meg az eljárás során mintegy 290 millió forintot kártérítés címén. Az ügyet két és fél éve indította el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal régiós osztálya, a felderítés során került a hatóságok látókörébe az a 12 személy és több gazdasági társaság, akik a bűncselekmény-sorozatban részt vettek. A személyek a cégek létrehozásában, működtetésében voltak érintettek, illetőleg a gépkocsik értékesítésével foglalkozó kereskedő cégekkel hozhatóak összefüggésbe – mondta a szóvivő.

Mint korábban arról már beszámoltunk, ebben az eljárásban merült fel annak a gyanúja is, hogy az egyik gyanúsított előzetes letartóztatásának megszűntetéséért pénzátadásra került sor, amelyben K. Zoltán volt szegedi ügyvéd és N. Norbert Barna bíró is érintett volt. Ez az eljárás a Debreceni Törvényszék előtt van folyamatban.

 

K.P.